Kinesiska Kommunistpartiet förbjöd "Da Vinci-koden"
Jättereklamplakat för "Da Vinci-koden" på en gata i Shanghai (Foto: AFP/Getty Images)


Den kontroversiella filmen ”Da Vinci-koden” som dragit in 3,8 miljarder dollar har nu förbjudits i Fastlandskina. De kinesiska myndigheterna har gått ut med en order som förbjudit alla biografer att visa ”Da Vinci-koden” från och med den 9 Juni.

Några välinformerade källor har avslöjat att filmen rört vid känsliga politiska frågor i Peking och utlöst demonstrationer från katoliker, och att de kinesiska myndigheterna förbjöd den för att undvika potentiell social oro. Det var också för att bereda väg för filmer tillägnade det kinesiska kommunistpartiets 85-årsdag. 

Enligt en rapport från Hongkongs Apple Daily den 9 juni var förbudet mer av ett politiskt beslut än ett kommersiellt övervägande. Några välinformerade källor från statsadminstrationen för radio, film och television sade att efter att filmen hade visats i en dryg vecka så demonstrerade några tiotal gamla katoliker mot den på gatan i staden Handan i Hebeiprovinsen. Det förekom även sporadiska protester i andra områden.

Rapporten påpekade att kkp inte ägnade demonstrationerna någon uppmärksamhet i början. Det centrala propagandadepartementet visade till och med trailers för ”Da Vinci-koden” innan föreställningarna. Kanalen CCTV-1 gjorde också särsklida program för att presentera handlingen i filmen. Men allt eftersom demonstrationerna fortgick så insåg de berörda regeringsdepartementen att den politiska stabiliteten gick före allt annat och beslöt att förbjuda filmen för att undvika eventuellt kaos i samhället.

Enligt officiella källor i Fastlandskina finns det 20 miljoner kristna och 4 miljoner katoliker. Enligt uppskattningar från utländska institut är siffran emellertid 60-80 miljoner kristna och 12 miljoner katoliker. Filmen kunde tända på denna politiska krutdurk kring religiösa frågor. Myndigheterna i Peking kunde helt klart inte ta risken.

Ett annat politiskt övervägande kan vara att ett flertal filmer tillägnade kkp:s 85-årsdag ska släppas runt första juli, vilket nu närmar sig. Därför måste ”Da Vinci-koden” förbjudas för att ge utrymme för dessa hyllningsfilmer, sade rapporten.

http://www.theepochtimes.com/news/6-6-11/42596.html