Kinesiska investerare protesterar mot höjd stämpelskatt på börsen
Investerare i Shanghai (AFP)


Den 30 maj tillkännagav Kinas finansdepartement plötsligt att de avser höja stämpelskatten på värdepapper från 0,1 procent till 0,3 procent. Nyheten meddelades av den statsägda median Xinhua News. Finansdepartementet höjde vid två tillfällen skatten och åtgärden orsakade sänkta börsnoteringar med 6 procent efter att aktiemarknaden öppnats i Shanghai och Shenzhen den 30 maj.

Händelsen orsakade en chockvåg av reaktioner bland investerare. Investerare som en följd förlorat mycket, betecknade den enorma förändringen i värdepapperspriser som ”30/5 Tragisk händelse”. Många investerare tappade kontrollen över sina känslor och skyller på finansdepartementet. Några investerare satte igång en namninsamling med anklagelser mot finansdepartementet.

Några investerare från Peking, Shanghai och andra platser, reste till Himmelska Fridens Torg, organisationerna för finansiella systemen i Peking och Shanghais departement för säkerhetskontroll för att protestera. Andra investerare tillverkade sina egna plakat med insinuationer om att regeringen inte hållit sitt löfte.

Därutöver var finansdepartementets webbplats otillgänglig i sju timmar under eftermiddagen den 30 maj, det enda meddelande som fanns att läsa var ”servern hittades ej”. Investerare spekulerade även i att detta var relaterat till finansdepartementets plötsliga höjning av stämpelskatten.

En reporter från Epoch Times ringde till webbplatsens underhållscenter på finansdepartementet och personal bekräftade att webbplatsen hade varit otillgänglig, men att den nu fungerade som den skulle. På frågan om webbplatsen hade attackerats svarade han, ”det är möjligt”.

Xiao, en investerare från Shanghai, avslöjade att ett rykte som förutsett höjningen av stämpelskatten snabbt hade spridits på marknaden den senaste veckan, men styrelseledamöterna från finansdepartementet och departementet för statlig administration hade alla när de intervjuats av fastlandskinas media hävdat att de aldrig hört talas om någon sådan planerad justering av skatterna på börsmarknaden.

Yang från Peking berättade för Epoch Times att ungefär kl 10 på förmiddagen den 30 maj samlades allt fler på Himmelska fridens torg och att det var åtskilliga tusen där på eftermidagen. De uttryckte sin otillfredsställelse, klagade över att regeringen lurade allmänheten och inte tog sitt ansvar för befolkningen.

Några investerare sa, ”Regeringen är beroende av att tjäna pengar genom höjda skatteintäkter, det liknar deras agerande när de berövade människorna sin mark.”

Det finns över hundra miljoner kinesiska investerare, men Kinesiska kommunistpartiet, KKP, oroar sig konstant för dem och över det faktum att börsmarknaden skulle kunna bli Kinas ”ostabila faktor”. Yang sa, ”Regeringen har inte makt att hantera detta, det är utom kontroll nu och de försöker desperat med alla medel de tror kan hjälpa.”

Som investeraren Fang nämnde så åkte över hundra personer den 30 maj till Xichengdistriktet Sanlihe i Peking för att protestera framför finansdepartementet. De höll upp plakat och slogans, ropade åt styrelseledamoten på finansdepartementet att komma ut och träffa dem. De motades senare bort av poliser.

Jian från Shanghai sa att ett par hundra personer åkte till Shanghais departement för säkerhetskontroll för att demonstrera den 30 maj. Några förargade investerare sade, ”Hur förklarar de deras så kallade ‘motbevis mot rykten’ för sju dagar sedan? Borde de inte förklara det till hela nationen?”

För närvarande ökar antalet individuella investerare som investerar på den kinesiska börsmarknaden enormt. Oficiella siffror visar att vid slutet av börsdagen den 28 maj var det totala antalet konton från Shanghais och Shenzhens börsmarknader över 100 miljoner.

Översatt från engelsk version