Kinesiska internetrykten om statskupp i Peking
Skärmdump av ett foto som Li Delin, medlem av redaktionsrådet på Securities Market Weekly, postade på mikrobloggen Weibo. Li rapporterade om att améfordon befann sig på Changan-gatan i Peking.


På natten mellan den 19 och 20 mars, lokal tid, började ett budskap cirkulera på mikrobloggar i Kina om att ett stort antal militärpoliser börjat dyka upp på Pekings gator. 

Huvudpersonerna i det som sägs utspela sig är partiledaren Hu Jintao; premiärminister Wen Jiabao; Zhou Yongkang, som har kontroll över landets polis; och Bo Xilai, som sparkades som partichef för Chongqing av Wen Jiabao, efter en skandal kring Chongqings före detta polischef.  

Li Delin, som sitter i tidningen Securities Market Weeklys redaktionsråd och bor i Dongchengdistriktet i Peking, bekräftade på sin mikroblogg att det förekom ovanliga trupprörelser i staden:
”Det är ett stort antal arméfordon ute, Changan-gatan kontrolleras hela tiden. Det finns många civilpoliser i varje korsning och i en del korsningar har de till och med satt upp kravallstaket”.

Enligt meddelandet, som spreds som en löpeld på Kinas internet, intog en okänd militärstyrka snabbt flera viktiga platser i Zhongnanhai, det kinesiska ledarskapets komplex i Peking, och andra platser i staden, tidigt på morgonen den 20 mars, med den beväpnade Pekingpolisens samarbete. 

Trupperna som kom in i Peking skulle ”hämta och skydda Bo Xilai” enligt meddelandet. 

En av Epoch Times läsare på det kinesiska fastlandet hävdar att en militärkupp ägt rum i Peking. 

Det är fortfarande oklart om någon gripits, och i så fall vem. Enligt meddelandet ska Zhou Yongkang ha satt in beväpnad polis i ett försök att gripa Hu och Wen. Men Hu och Wen ska ha varit beredda, och slagit ner Zhous kuppförsök. Tidigare spreds dock rykten om att Hu och Wen skulle ha gripits. 

Meddelandet sade att de båda sidorna, Hu och Wen respektive Zhou Yongkang och hans allierade, förre regimledaren Jiang Zemin, mobiliserar väpnade styrkor. Det är dock bara Hu Jintao som kan mobilisera den reguljära armén, som han fortfarande kontrollerar, enligt meddelandet. 

Det påstås även i meddelandet att trupper under Zhou Yongkangs ledning hade tagit kontroll över CCTV och nyhetsbyrån Xinhua, men att den reguljära armén under Hu Jintaos och Wen Jiabaos ledning sen dess har tagit tillbaka nyhetsstationerna. 

Statskontrollerade medier i Peking har dock påpekat att avstängningen av Changan-gatan är helt normal, eftersom den nordkoreanske vice utrikesministern, Ri Yong-ho träffar Kinas speciella representant för koreanska angelägenheter, Wu Dawei, och att han hade gjort ett sällsynt uttalande till media utanför den östra ingången till Diaoyutais statliga gästhus. 

Pekingmedia har också noterat att China Development Forum stänger, och att gäster från hela landet håller på att lämna området. På grund av detta är det många poliser på Changan-gatan och taxibilar tillåts inte stanna bredvid flygplatsterminalbyggnaden. 

Epoch Times har försökt undersöka sanningshalten i de olika meddelandena. 

Uppdateringar av nyheten kommer främst att visas via den engelska översättningen och hemsidan.