Kinesiska hem utplånas utan varning
En av de skadade byborna efter myndigheternas tillslag mot en by i Wenshan. (Foto från en boende i byn)


Fler än tio personer skadades och närmare 20 greps då boende i en by i Kina den 27 oktober gjorde motstånd mot myndigheternas tvångsinlösen av deras mark.

Regeringen i Kina har beslutat att bygga nya hus i ett område i Wenshan i Yunnanprovinsen och har därför tvingat de boende i byn att sälja sin mark. Utan varning skickade de lokala myndigheterna för en dryg vecka sedan över hundra personer till platsen för att riva husen i byn. Personer som gjorde motstånd blev slagna av polis och flera av dem greps.

– Den ekonomiska ersättningen beslutades av myndighterna utan utrymme för förhandlingar. De boende har inte råd att köpa de nya husen som ska byggas här. Eftersom byborna inte ville gå med på myndigheternas förvärvande av marken gjorde de motstånd. Då anklagades de för att ha angripit polisen, säger Gao, en av de boende.

De flesta skadade var äldre personer, mellan 70 och 80 år. Flera uppges ha fått brutna armar, ben och revben. De som behövde opereras förväntades själva betala i förväg för att få operationen genomförd.

Översatt och bearbetad från version


Platsen där husen tidigare låg. (Foto från en boende i byn)

Platsen där husen tidigare låg. (Foto från en boende i byn)