Kinesiska hälsotips för hösten
Vissna lotusblad flyter i en damm under senhöst i Beijing, Kina. (Foto: Feng Li/Getty Images)


När hösten anländer bör man enligt det traditionella kinesiska hälsotänkandet gå till sängs tidigt och stiga upp tidigt på morgonen för att vara i harmoni med årstidernas naturliga föreskrifter.

Under den här tiden är vinden ren, klar och bitande. På hösten drar naturen sig tillbaka, inåt för att stärka sin energi. När man anpassar sig till naturens rytm kan man undvika den skadliga påverkan på ens qi (livsenergi), som förorsakas av höstens kyliga och hårda egenskaper.

Sömnens betydelse

Sömn hjälper till att samla qi till lungorna. När man går och lägger sig tidigt under hösten får kroppen den vila som den behöver. Det svalare höstvädret ger möjlighet till en god nattsömn. Under sommaren med värme och längre dagar sover vi mindre, vilket man kan kompensera under hösten i enlighet med ”upprätthållande och bevarande” principen.

Fördelen med att gå tidigt till sängs är att man får längre nattsömn som i sin tur hjälper till att ”upprätthålla och vitalisera ens själ” och ”bibehålla ett lugnt sinnelag.”

Hur man får en god nattsömn

För det första ska man inta ett tillstånd av lugn; ett fridfullt sinne och ett rent hjärta. Ett rent hjärta innebär att man inte har tankar som stör, medan ett lugnt sinne kommer från ens jämna sinnesstämning.

För det andra spelar bostaden en viktig roll. Sängen och madrassen bör varken vara för hård eller för mjuk. Täcket ska inte vara för tunt eller för tjockt och man bör undvika vissa saker innan läggdags, såsom ett ostabilt sinnelag, alkohol, te, kaffe, mat, övertrötthet och oljud.

Stig upp tidigt för att rensa qi i lungorna

I kinesisk medicin säger man att qi dominerar lungorna under hösten, eftersom qi i lungan är stark under den här årstiden. Hösten är också den bästa tiden på året för morgonpromenader ute i naturen, då temperaturen är lagom och luften är sval. Dessutom är landskapet både dramatiskt och vackert under den här tiden av året.

 

Läs gärna artikeln på engelska