Kinesiska hälsoministeriet bryter 13 år långt tabu kring qigong
Falun Gong-utövare övar vid Sun Moon Lake i Taiwan, 2010. (Foto: Song Bilong/ Epoch Times)


Den uråldriga kinesiska traditionen att öva qigong har plötsligt blivit hett nyhetsstoff i Kina. Sedan 1999 har statliga medier demoniserat och smutskastat qigong, men i nya rapporter har man nu börjat lovprisa dess goda effekter, ett tecken på att de högsta regimledarna har godkänt att man nu har en annan ton i rapporteringen.

Diskussioner i fastlandskinesiska medier och på nätet är fulla av spekulationer om att Peking håller på att omvärdera sin förföljelsepolitik mot qigong-utövare i allmänhet och Falun Gong-utövare i synnerhet.

Nyligen deltog sjukvårdspersonal från flera sjukhus på en nio dagar lång kurs i qigong, och de positiva effekterna publicerades i en rapport från Gansuprovinsens hälsodepartement.

Hälsoministeriets talesman talade väl om den här rapporten, vilket effektivt bröt det 13 år långa tabut att tala om qigong i Kina.

Kinaexperten Shi Zangshan som bor i Washington sade till Epoch Times att rapporten om qigong-kursen är heta nyheter och att det här bara kunde ha inträffat genom att högt uppsatta ledare gett sitt godkännande.

– Den sortens qigong som Gansus hälsodepartement gjorde reklam för inkluderar stående och sittande övningar, som påminner om Falun Gong. Med andra ord undviker inte längre myndigheterna att nämna likheten, sade Shi.

Han tillade att det faktum att rapporten inte censurerats tyder på att premiärminister Wen Jiabao och hans reformvänliga grupp nu har det politiska övertaget.

Efter att förre partiledaren Jiang Zemin satte igång förföljelsen mot Falun Gong 1999 har qigong blivit ett förbjudet ämne i Kina, särskilt i media.

I en artikel den 31 maj från regimspråkröret Xinhua uttryckte en representant från hälsoministeriet sin erkänsla av Gansuprovinsens hälsodepartements arbete för att lära sig mer om traditionell kinesisk medicin och metoder.


Enligt en artikel i Yangcheng Evening News från 10 november 1998 övade 5 000 Falun Gong-utövare i en park i Guangzhou. (Foto med tillstånd av Minghui.org)

Enligt en artikel i Yangcheng Evening News från 10 november 1998 övade 5 000 Falun Gong-utövare i en park i Guangzhou. (Foto med tillstånd av Minghui.org)

– Mänskligheten fortsätter att fördjupa sin kunskap om vetenskap och gör nya upptäckter. På den akademiska nivån uppmuntrar vi till teoretisk undersökning, innovativa experiment och akademisk debatt, sade talesmannen enligt Xinhua.

Enligt artikeln upplevde 47 personer ur sjukhusets personal mycket positiva effekter av den qigong-kurs de deltog i mitten av maj.

Liu Weizhong, som chef för Gansus hälsodepartement, rekommenderade att provinsens sjukvårdspersonal lär sig qigong och använder det i sitt kliniska arbete. Flera kinesiska medier har också publicerat artiklar om Lius medicinska bakgrund och karriär, och hur han blev intresserad av qigong.

Enligt statliga myndigheter var det mellan 70 och 100 miljoner fastlandskineser som utövade Falun Gong i början av 1999.

1998 genomförde den statliga idrottsbyrån en stor undersökning som fann att 97,9 procent av de undersökta Falun Gong-utövarna rapporterade förbättrad hälsa och kraftigt minskade kostnader för sjukvård.

”Falun Gong har hundratals positiva effekter för det kinesiska folket och nationen och gör inte den minsta skada” stod det i en rapport från 1998, författad av Qiao Shi, som var dåvarande talman i Nationella folkkongressen.

Nyligen sade en högt uppsatt källa i Peking till Epoch Times att högt uppsatta ledare inom det Kinesiska kommunistpartiets politbyrå nått en konsensus på fyra punkter, och att en av dem var att Falun Gong ska få upprättelse.

Alla som behandlats som brottslingar under förbudet mot Falun Gong (sedan 1999) ska släppas och kompenseras och förbudet ska hävas.

Översatt från artikel på engelska.