Kinesiska gruvbolag anklagas för att utnyttja zambiska arbetare
Kina har sedan 2007 investerat över 40 miljarder kronor i södra Afrika. (Foto: AFP/File, RODRIGO ARANGUA)


Människorättsgruppen Human Rights Watch anklagar ett kinesiskt gruvbolag i södra Afrika för att rutinmässigt ignorera arbetsrätten genom att bland annat tvinga anställda till arbetsdagar på 18 timmar.

I rapporten som kom ut i torsdags sades att zambiska arbetare i de kinesiskägda koppargruvorna vanligtvis arbetar tunga tolvtimmarspass och att man inte tillåter fackföreningar, i strid med nationella och internationella regler. Gruvorna är alla dotterbolag till det statliga China Non-Ferrous Metals Mining Corporation.

– Mycket av det undermåliga miljö- och säkerhetsarbetet i de kinesiskägda gruvorna i Zambia har slående likheter med övertramp som vi ser i Kina. Att respektera arbetsrättsregler och värna om arbetarnas säkerhet borde vara standard, både i Kina och på andra platser. Det ska inte behandlas som något irriterande hinder till större vinster, sade Daniel Bekele, chef för Afrikaavdelningen på New York-baserade Human Rights Watch.

Människorättsgruppen krävde att Zambias nyligen tillträdde president Michael Sata ska sätta handling bakom sina kritiska ord om arbetsmiljön på kinesiska företag i landet. Zambia är den största kopparproducenten i Afrika och koppar är en mycket stor del av landets ekonomi. Det utgör nästan 75 procent av landets ekonomi och står för två tredjedelar av statens inkomster. Kina är den största investeraren i landets koppartillgångar.

Den 122-sidiga rapporten ”Du får sparken om du vägrar” baseras på Human Rights Watchs forskning mellan november 2010 och juli 2011. Man använde över 170 intervjuer, 95 med gruvarbetare i kinesiskägda gruvor och 48 i icke kinesiskägda gruvor.

En arbetare på en kinesiskägd gruva sade till intervjuarna att ”ibland när man är i en farlig situation säger de åt en att fortsätta arbeta. De tar bara hänsyn till produktionen, inte till säkerhet. Om någon dör kan man ersätta honom imorgon. Och om man rapporterar problemet blir man av med jobbet.”

Enligt Human Rights Watch är det vanligt med bristande säkerhetsföreskrifter i gruvorna. Många arbetar fem 12-timmarspass och dessutom ett 18-timmarspass. Vissa arbetare sade att de tvingas arbeta 365 dagar om året och inte har en enda ledig dag.

”Flera gruvarbetare sade att de långa arbetstiderna bidrog till olyckor och många klagade på att de inte betalades för övertid,” står det i rapporten. Dessutom utsätts arbetarna för extrem hetta, syror och giftiga gaser.

Arbetare har i många år klagat på arbetsförhållandena i kinesiskägda företag i Afrika. 2005 dog 51 arbetare i norra Zambia i en explosion och förra året anklagades kinesiska chefer för att ha skjutit skarpt mot kolgruvearbetare som strejkade.

I oktober strejkade arbetarna i kinesiskägda koppargruvor i hopp om att den nyligen tillträdde presidenten Sata skulle arbeta för bättre villkor, vilket fick produktionen att helt ligga nere.

För två veckor sedan sparkade gruvbolaget fler än tusen arbetare, men efter påtryckningar från regeringen lät man dem arbeta igen. Chefen för gruvan sade dock att ”folk som ställer till med problem”, med avseende på de som strejkade, skulle straffas, enligt Human Rights Watch.

Översatt från engelska