Kinesiska grisar utfodrade med förgiftat mjölkpulver
Grisar vid en gård i Zhuji, Zhejiangprovinsen i mars. Enligt senaste medierapporter har grisar fodrats med mjölkpulver som innehållit melamin. (STR/AFP/Getty Images)


Trots att myndigheter lovat att hålla melamin borta från livsmedels-produktionen efter mjölkskandalen för tre år sedan, där flera spädbarn dog och hundratusentals förgiftades, visar de senaste rapporterna från Kina att grisar nu har förgiftats.

En undersökning av Chongqings Kvällsnytt visar att griskultingar i vissa stora uppfödningsanläggningar utfodras med mjölkpulver för att bli fetare.

Man fann också att över två ton förgiftat mjölkpulver användes för att fodra smågrisar i åtminstone fem gårdar runt om i Kina. En del av mjölkpulvret innehöll melaminnivåer som är 515 gånger högre än kinesisk säkerhetsstandard.

Kontrollanter har varit medvetna om problemet sedan oktober, men har inte slagit larm, enligt Chongqings Kvällsnytt. Det tog åtta månader för medierna att få reda på det och sprida nyheten.

Ett exempel på hur det gick till är affärsmannen Tang som började sälja utgånget mjölkpulver billigt. Han importerade cirka 6,75 ton från Hebeiprovinsen, trots att han kände till att det innehöll melamin, och sålde det sedan till djurfoderfabriker i Chengdu och Congqing. Det såldes sedan till åtminstone fem grisfarmar.

Melamin används av hänsynslösa säljare i Kina eftersom mjölkpulvret kan få intrycket att det har högvärdigt protein vid provtagningar. Kemikalien är emellertid giftig för människor, framför allt för spädbarn.

När Tang hade köpte pulvret hade han frågat om det innehöll melamin. Säljaren hade sagt: ”Ja, lite grand, men inte mycket.” Han medgav för Kvällsnytt att han inte tog reda på det själv.

En av köparna blev senare misstänksam med tanke på det låga priset och att grisarna började visa symptom på matförgiftning. Efter att ha köpt fem ton av produkten, skickade köparen ett prov för kontroll.

Första oktober undersökte Chongqings veterinärsmedicinska klinik och myndigheten för foderinspektion produkten och fann att mjölkpulvret innehöll melamin som översteg standarden.

Enligt reglerna är gränsen för melamin i mjölk 2,5 mg/kg. I de tre kontrollerna var melamininnehållet upp till 1 288,1 mg/kg. Som värst var det 515 gånger högre än den tillåtna nivån.

Tang är nu gripen av polis.

Dong Guozhong vid Sydvästra djurvetenskapliga och tekniska universitetet berättade för Kvällsnytt att djur i vissa fall kan avgifta sig själva. Men det handlar om mängder och sammansättningen av giftet.

När avgiftningen inte fungerar kan gifterna nå köttet och organen i djuret. Att äta sådant kött kan resultera i matförgiftning eller liknande sjukdomar.

När Sanluskandalen uppdagades i septemer 2009 då man fann förgiftat mjölkpulver, gjorde myndigheter stora ansträngningar för att övertyga allmänheten att allt förgiftat mjölkpulver hade förstörts. Men det kommer fortfarande nyheter om förgiftad mjölk.

I oktober fann man över 230 ton förgiftat mjölkpulver i Hebei, Shanxi, Tianjin och Qinghai. 47 personer har gripits.

Många kineser vågar inte längre ta några chanser med inhemska produkter för sina barn. De väljer i stället att köpa maten från utlandet.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/china-news/chinese-pigs-fed-poisoned-milk-powder-59286.html

Originalartikel på kinesiska: http://www.epochtimes.com/gb/11/7/5/n3306733.htm