Kinesiska gränspatrullen dödar sju flyende tibetaner


Den 30 september öppnade kinesiska gränspatruller eld mot tibetanska flyktingar som var på väg mot exil i Nepal genom Nanga-passet. Upp till sju personer dödades. Händelsen rapporterades av bergsklättrare och en tibetansk lama bosatt i Indien.

Enligt den internationella tibetkampanjen, ICT, bevittnade klättrare som befann sig på toppen av berget Cho Oyu (ungefär två mil väster om Mount Everest vid gränsen mellan Tibet och Nepal) hur kinesisk gränspatrull besköt tibetanerna utan förvarning. Några av flyktingarna var barn, inte äldre än tio år. Vittnena rapporterade till ICT genom e-post via satellit.

Radio Free Asia rapporterade, med en lama från norra Indien som källa, att ungefär 70 tibetaner försökte fly men att bara 43 av dem kom fram oskadda till Nepal. Sju sköts ihjäl, inklusive en nunna och en liten pojke. Laman sade att hans tempel höll en ceremoni för de döda den 5 oktober.

Var de övriga ungefär 30 tibetanerna från gruppen befinner sig är inte känt. En lokal källa sade att dessa kan ha gripits av kinesiska säkerhetsstyrkor eftersom kinesiska militärfordon, däribland ambulanser, hade setts på en väg nära incidenten samma dag. En anställd vid kinesiska konsulatet i Nepal sade att de inte hört något om incidenten och att konsulatet var på semester.

Enligt ICT tar mellan 2 000 och 3 000 tibetaner varje år den farliga vägen genom Himalaya, via Nepal, till den tibetanska exilregeringens högkvarter i Indien varje år.

Tibetanerna söker frihet genom att gå i exil, efter att ha utsatts för hårt förtryck av den kinesiska kommunistregimen i Tibet. Regeringen i Nepal hjälper de flyende tibetanerna till mottagningscentret för tibetanska flyktingar för att arrangera så de kan ta sig vidare till Indien. De kinesiska myndigheterna har alltid protesterat till den nepalesiska regeringen och menar att flyktingarna borde återföras till Tibet. 

http://www.theepochtimes.com/news/6-10-7/46786.html