Kinesiska gipsplattor fulla med gifter
Folk inspekterar skadorna efter orkanen Katrina i Biloxi, Mississippi, den 30 augusti 2005.


Den amerikanska miljömyndigheten har konstaterat att gipsplattor från Kina avger svavel och strontium. 320 husägare från 16 stater har klagat över en stank som från ruttna ägg, huvudvärk, näsblod och korroderade kopparrör. Så vitt man vet finns gipsskivorna varken i Sverige eller i Danmark.

Den danska tidskriften ”Ingeniören” rapporterar att gipsskivor nu kommer att få genomgå grundlig undersökning av den amerikanska miljömyndigheten Environmental Protection Agency, (EPA).

Enligt nyhetsbyrån AP kan de farliga gipsskivorna finnas i mer än 100 000 amerikanska hem. Hälsomyndigheten i USA har tagit emot över 300 klagomål hittills, rapporterar The Miami Herald. I flera amerikanska delstater har kinesiska tillverkare, byggare och distributörer stämts.

Enligt stämningarna som kommit in ska giftiga kemikalier ha utsöndrats från skivorna och skadat hus och inventarier. Det är främst elektriska ledningar och komponenter till luftkonditioneringsanläggningar som har korroderat.

Efter klagomål från husägare i 16 stater har EPA testat kinesiska gipsskivor från två hus i Florida och jämfört resultaten med gipsskivor som producerats i USA.

Undersökningen visade att i de kinesiska plattorna fanns svavel i koncentrationer 83-119 ppm, men man fann inget svavel i de amerikanska skivorna.

Dessutom upptäckte EPA att strontium fanns i koncentrationen 2570-2670 ppm, medan nivån i de amerikanska var mellan 244 och 1130 ppm. Man upptäckte också två organiska föreningar som används även i akrylfärg, i de kinesiska skivorna.

Undersökningen har lett till att vissa amerikanska senatsmedlemmar kommer att begära finansiering för fortsatt kontroll av gipsskivor och till och med överväger att förbjuda import av kinesiska gipsskivor.

I Florida ska myndigheterna testa luftkvaliteten i husen för att avgöra om ämnen från gipsplattorna kan göra folk sjuka, rapporterar AP

Skivorna ska ha importerats under 2006 under återuppbyggnaden efter orkanerna Katrina och Wilma. Då dammsögs den amerikanska marknaden på gipsskivor. Under åren 2006-2007 importerade USA 27 miljoner kvadratmeter gipsskivor från Kina.

Enligt den svenska nättidningen Byggvärlden har tillverkaren av gipsskivorna, Knauf Plasterboard Tianjin Co Ltd, och distributören, Rothchilt Int’l Ltd, stämts av flera husägare i Florida.

Knauf tillverkar gispskivor i Danmark och är tillsammans med företaget Gyproc de två största producenterna av gips i Danmark. Båda företagen meddelar att man inte har importerat gipsskivor från Kina till Danmark.

I Sverige är Knauf-koncernen verksam genom Knauf Danogips. Enligt Peter Kåveland, nordisk produktchef, säljs inga Kinatillverkade skivor i Sverige, skriver Byggmästaren.

Peter Kåveland uppger att de skivor som säljs i Sverige är tillverkade i Sverige, Tyskland eller Danmark.

– Det kostar för mycket att ta hit skivor från Kina, säger Kåveland.

Fakta om strontium

Strontium är ett metalliskt grundämne, med det kemiska tecknet Sr, och med atomnummer 38. Strontium är silvervitt, mjukt och mycket reaktivt. Finfördelad metall antänds spontant i luft, och den reagerar häftigt med vatten då det bildas vätgas. Brytvärda strontiummineral är celestin och strontianit. Strontium används till exempel för att avlägsna gaser ur vakuumsystem och som tillsatsmedel, i form av bland annat oxid, och vid tillverkning av glas till bildrör för färg-tv. Strontium färgar en låga karmosinröd; vissa av dess föreningar används som rött färgämne i fyrverkeriraketer.

Den betastrålande isotopen Sr-90 sprids i atmosfären genom kärnvapenprov och utgör en allvarlig hälsorisk. Strontiumoxid, SrO, kan framställas ur sulfat- eller karbonatmineral och är utgångsmaterial för renframställning av strontium och dess föreningar.

Källa: Nationalencyklopedin