Kinesiska företag gör stora förluster i Libyen
En grupp kineser som evakuerats från Libyen med regeringens hjälp anländer till Beijing Capital Airport i Peking, den 24 februari 2011. (Foto: STR/Getty Images)


Upproret i Libyen har lett till stora förluster för kinesiska företag i landet. Kinesiska statligt ägda företag har lagt alla sina projekt i Libyen på is. Dessutom tror somliga experter att Kina nu riskerar att förlora sitt politiska inflytande i regionen.

Innan upproret i Libyen hade kinesiska företag 50 större upphandlade projekt där, med kontrakt värda över 120 miljarder kronor, enligt en talesman för det kinesiska handelsministeriet, som uttalade sig på en presskonferens i Peking den 22 mars.

Samtliga 13 statliga kinesiska företag har stoppat alla sina projekt i Libyen, rapporterade den kinesiska regeringens kommission för övervakning och administration av statliga tillgångar.

Fyra av företagen, som är börsnoterade, utgjorde tillsammans omkring 41 miljarder yuan.

Majoriteten av Kinas Libyska affärskontrakt är infrastrukturprojekt inom elkraft, järnvägar och metallurgi.

De flesta av företagen var redan igång med projekten. Att dra sig ur det krigsdrabbade landet har lett till stora förluster för dem på grund av förlorade tillgångar och evakuering av tiotusentals  kinesiska arbetare.

Minst tre företag hade avslutat mer än 30 procent av sina projekt enligt rapporten från den kinesiska staten. Ju närmare man var ett avslutande, desto större var förlusterna.

En person inom ledningen för Beijing Hongfu Construction Corporation sade till 21st Century Business Herald att de fullbordat 36 procent av sina libyska projekt när de tog hem sin personal. Företaget hafe fått en förskottsbetalning på 15 procent och även 15 procents finansiering från den libyska regeringen, vilket sammanlagt uppgick till omkring en miljard kronor. Företaget har nu 650 miljoner  kronor i utestående fordringar.

Dessutom har två stora libyska banker krävt att deadline för 11 förskottsbetalningsgarantier ska senareläggas. De involverar åtta kinesiska byggprojekt och sammanlagt 3,2 miljarder kronor. För åtta av garantierna erbjuder bankerna möjligheten att antingen betala tillbaka förskottsbetalningen och räntan eller skjuta fram deadline till slutet på nästa år.

Kina har investerat aggressivt i Afrika. Handel mellan Kina och Afrika har stigit från 360 miljarder kronor 2006 till över 700 miljarder 2008. Kina är numera Afrikas största handelspartner.

Vissa kinesiska experter har kritiserat de statliga företagens bristande riskbedömning när det gäller utlandsinvesteringar. Men Ding, som är investeringskonsult med sin bas i Washington, sade till Radio Free Asia att regionala fördelar betyder mer för de kinesiska myndigheterna än lönsamhet. Afrika har 53 platser i FN och deras röster ger Kina en fördel i internationella frågor. Det är orsaken till att Kina investerar mer i länder med auktoritära regimer, trots att den typen av investeringar ofta är mer riskfyllda, på grund av politisk instabilitet i sådana länder, sade Ding.

Säkerhetsfrågor är en annan del av riskfaktorerna i Kinas utlandsinvesteringar. Radio France Internationale rapporterade den 29 mars att de flesta kinesiska företag vinner sina internationella budgivningar genom att skära ner på kostnaderna, vilket ofta gör att säkerheten blir lidande.

Det skulle utan tvekan vara mest lönsamt för den kinesiska regimens intressen i Libyen om Gaddafi satt kvar, sade Tian Wenlin, expert på Kinas internationella relationer, till Hongkongbaserade Wen Wei Po.

Wen Wei Po citerade även ekonomen Zhong Dajun.
– Västvänliga oppositionsledare [i Libyen] kan också tänkas vilja hämma Kinas aggressiva expansion när de kommer till makten.

Zhong sade att han misstänker att den kinesiska regimen kommer förlora alla kontrakt i Libyen, vilket skulle vara förödande för landets intressen i regionen.

Översatt från engelska