Kinesiska föräldrar vill inte ha tillbaka spädbarn som räddats från trafficking
Kinesisk polis tröstar barn som räddats från en grupp människohandlare i Henanprovinsen den 6 maj 2005. Familjerna till tio spädbarn som nyligen räddades från en trafficking-liga gjorde inte anspråk på dem. (Foto: STR/AFP/Getty Images )


Polisen i östra Kina räddade nyligen tio spädbarn efter att i förra månaden ha sprängt en liga som sysslar med barn-trafficking, men alla barnen hamnade till sist hos sina så kallade adoptivfamiljer eftersom deras egna fattiga föräldrar inte gjorde anspråk på dem.

Enligt nätversionen av tidningen Beijing Youth Daily greps sju personer som handlat med barn den 20 augusti i den östra provinsen Jiangsu. Polisen spårade de tio barnen tillbaka till Liangshan, som ligger i provinsen Sichuan i sydvästra Kina.

Undersökningen visade att spädbarnens familjer hade sålt barnen för motsvarande tio årsinkomster; föräldrarnas normala årsinkomst ligger på mellan 2 000 och 3 000 yuan (ungefär lika mycket i kronor).

Ingen av familjerna kom för att få tillbaka sina barn, möjligen av rädsla för att behöva lämna tillbaka pengarna eller betala böter för att de hade fler än tre barn.

En tjänsteman vid namn Yu Shaobin som besökte Liangshan berättade för Beijing Youth Daily att det inte fanns några möbler i husen där, och människorna äger nästan ingenting, inte ens skålar eller ätpinnar.

Yu sade att barnen han såg var som boskap, och lekte nakna i smutsen. ”För dessa familjer är ett barn mindre en börda mindre”, tillade han.

Eftersom de flesta familjerna i området har fler barn än vad den lokala policyn tillåter har människohandlare utnyttjat dem, och köper barn, särskilt pojkar, och säljer till människor i städerna som inte kan få egna barn.

En av smugglarna erkände att han köpt barn från fattiga områden i Sichuan för mellan 20 000 och 30 000 yuan och sålt dem sedan i Jiangsu- och Shandongprovinsen för omkring 40 000 till 50 000.

Den sociala omsorgen vägrade ta emot barnen, eftersom de bara kan göra anspråk på ekonomiskt stöd för föräldralösa och övergivna barn. Polisen tvingades lämna barnen till deras nya familjer.

En av poliserna berättade för Daily: ”De här barnen har ingenstans att ta vägen och kan endast stanna hos sina adoptivfamiljer. Det verkar som om de har det bättre där än med sina biologiska familjer eller i husen för social omsorg. Detta är mycket skamligt.”

Nätanvändare på Sina Weibo kom med negativa kommentarer om situationen på sina mikrobloggar. En sade: ”Om det här var en produktionslinje, då kan barnafödande ge tio årsinkomster. Vad är det för ett sjukt samhälle vi lever i? ”

Översatt från engelska.