Kinesiska föräldrar skeptiska till "faran över" om hormoner i mjölkpulver
Wangs 13 månader gamla dotter utvecklade symtom på pubertet efter att hon fått mjölk gjord på mjölkpulver tillverkat av Synutra International. (Foto: Getty Images)


Den 15 augusti förklarade Kinas hälsoministerium att man inte fann någon koppling mellan företaget Synutra Internationals mjölkpulver och att spädbarn uppvisat pubertetssymptom. Men de ännu oläkta såren efter mjölkpulverskandalen 2008 tillsammans med bristen på genomskinlighet i undersökningen har lett till att många fortfarande är misstänksamma.

Det var i början av månaden som kinesisk media rapporterade att tre små flickor i staden Wuhan verkade utveckla bröst. Den misstänkta källan var ett tillväxthormon i mjölkpulver från Synutra, som är en av de ledande tillverkarna av bröstmjölksersättning i Kina.

Strax efter att nyheten nådde ut tog många bekymrade kinesiska mödrar sina spädbarn till sjukhuset för en undersökning.

Tre liknande fall rapporterades sedermera från Jiangxi, Shandong och Guandong.

Hälsoministeriet höll en presskonferens den 15 augusti där man försökte lägga den här frågan till handlingarna. Man konstaterade där att det östrogen och progesteron som upptäckts i mer än 42 mjölkpulverprov var naturligt förekommande och att koncentrationerna låg på 0,2-2,3 mikrogram östrogen och 13-72 mikrogram progesteron per kilo. Sådana koncentrationer ses som normala utifrån vad man dokumenterat i utländsk och inhemsk litteratur, sade man, vilket också stämmer.

Östrogen och progesteron är hormoner som är associerade med könsutveckling hos kvinnor.

Kinesiska bloggare, som alltmer på senare tid varit redo att misstro officiella uttalanden, noterade genast skillnaden mellan resultaten och hälsoministeriets talesperson Deng Haihuas tidigare uttalande.

Den 10 augusti betonade Deng på en presskonferens att Kinas jordbruksministerium hade tydliga regler om östrogener.

– Kravet är att de aktuella substanserna inte ska gå att finna i några animaliska produkter, sade han, enligt Shanghai Morning Post.

Den 11 augusti undersökte Hubeis hälsoministerium tre små flickor. Det var tre olika medicinska experter från Wuhans barnsjukhus som deltog. Resultaten visade, enligt specialisterna, att fastän de tre flickorna, 4, 9 och 15 månader gamla, uppvisade bröstutveckling, innebar inte detta nödvändigtvis att de utvecklat symptom på för tidig pubertet.

Enligt en artikel i kinesiska tidningen First Financial Daily genomfördes dock inte dessa undersökningar på ett öppet sätt. Barnen var hela tiden omgivna av säkerhetsvakter när de transporterades runt på sjukhuset och journalister fick inte fotografera. Säkerhetsvakterna hotade till och med att slå sönder deras kameror.

Efter att hormonskandalen avslöjats gick någon som påstod sig vara säljare åt Synutra ut och sade att klagomål på hormoner i mjölkpulvret kommit redan 2007, men företaget hade lyckats tysta ner det genom kontakter och pengar. Dessa uppgifter publicerades på flera kinesiska hemsidor.

Det här bråket har påmint många, inklusive myndigheterna, om melaminskandalen 2008. Då hittade man olika mängder melamin i 69 produkter från sammanlagt 22 företag, vilket orsakade njursten hos spädbarn.

Enligt hälsoministeriets egna siffror förgiftades nästan 300 000 spädbarn och småbarn av mjölkpulvret och sex dödsfall bekräftades. Av de 22 företagen straffades endast ett, Sanlu Group.

Som i det fallet börjar nu kinesiska föräldrar misstänka att förekomsten av hormoner i bröstmjölksersättningen också är utbredd. Trots hälsoministeriets resultat är många föräldrar fortfarande tveksamma till att ge sina barn kinatillverkade mjölkprodukter.

Enligt Wu från Anhuiprovinsen har hennes 7 månader gamla dotter fått bröstmjölksersättning sedan födseln. Produkten kommer från företaget Inner Mongolia Yili Industrial Group, en annan ledande tillverkare av mjölkprodukter. Efter att ha sett TV-nyheterna om problemen med Synutras produkter tog hon genast sin dotter till sjukhuset. Läkarna konstaterade att hon hade symptom på för tidig pubertetsutveckling.

– Nu vågar jag inte ge min dotter den här mjölken längre, utan jag ger henne gröt. Jag är mycket orolig att hon ska bli undernärd. Jag har fortfarande kvar mer än en låda med mjölkpulvret, men jag vågar inte ge henne det, sade Wu i en intervju med Sound of Hope radio.

Hon är även skeptisk till hälsoministeriets meddelande nyligen.

– Problemet med det märket kanske löser sig, men sedan hör man om något annat märke som är skadligt. Jag tror inte det finns något sätt att helt lösa det här problemet. Dessutom har staten inte sagt att det är några problem med Yilis produkter, de har bara testat Synutras. Vi vet inte vad vi ska göra.

Andra som påverkats var mer rakt på sak. Zheng Ziyin, en småbarnsfar från Zhejiangprovinsen i östra Kina sade till Epoch Times att hälsoministeriets påståenden är ”nonsens”.

Zhengs dotter är bara 16 månader och fick mjölkpulver från Synutra i ungefär ett år. Familjen blev medveten om att något inte stod rätt till med henne och tog henne till sjukhus den 25 juni. Där kunde man konstatera att hennes nivå av prolaktin, ett hormon som är associerat med bröstmjölksproduktion, var 15 gånger högre än vad som är normalt för ett barn i hennes ålder. En månad efter att de slutat ge henne Synutramjölken försvann detta.

Mjölkskandalen år 2008, som myndigheterna från början försökte mörklägga, blev en internationell incident för Kinas kommunistregim. Domstolar i Kina accepterar inga stämningar från offrens familjer.

Zhao Lianhai från Peking, vars son fick njursten efter att ha druckit mjölk med melamin i greps för att ha ”uppviglat till social oro” i november 2009. Zhaos ”brott” var att han grundat en medborgargrupp kallad ”njurstensbarn” som arbetade med att stödja offrens och familjernas rättigheter. Zhaos rättegång hölls bakom lyckta dörrar den 30 mars men ingen dom meddelades efter rättegången.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/41227/