Kinesiska föräldrar flyr till USA för att undkomma tvångsabort
Fru Liu flydde från Kina för att undkomma tvångsabort. Hon födde sitt barn i Los Angeles den 2 december 2011. (Foto: Jenny Liu/The Epoch Times)


Tre kinesiska föräldrar berättar om sina svårigheter i samband med att de flytt från Kina och tvångsabort, samt andra repressalier vid en andra ”olaglig graviditet utom planen”. I Kina gäller fortfarande ettbarnspolitiken, en form av lagstadgad familjeplanering som tillämpas för att bromsa befolkningstillväxten.

Kina införde för 30 år sedan ettbarnspolitiken. Alla graviditeter utanför planen – till exempel en andra graviditet, en gravid ensamstående kvinna, eller att paret inte uppnått rätt ålder – leder till abort, med tvång om kvinnan inte frivilligt går med på det, såvida hon inte kan betala en dryg avgift.

Enligt Zhai Zhenwu, chef för Renmin University School of Sociologi anad Population i Peking, är mindre än en procent av de 16 miljoner barn som föds i Kina varje år ”utom planen”.

Några kinesiska föräldrar som vill ha ett andra barn väljer att bege sig till andra länder, bland annat USA, för att föda. Men att undkomma de kinesiska myndigheterna för familjeplanering är inte så enkelt.

En blivande mamma vid namn Liu från Shandongprovinsen kom till Los Angeles i september i fjol för att föda sitt andra barn, som hon skulle ha blivit tvungen att abortera i Kina.

Liu är 36 år gammal och har redan en son. Både hon och hennes make är statligt anställda. Fler än ett barn skulle innebära böter och förlorade anställningar. År 2004 genomgick Liu en abort till följd av en oväntad graviditet. Förra våren blev hon gravid igen, men den här gången bestämde hon sig för att behålla barnet.

För att hennes kollegor inte skulle få reda på det och rapportera henne planerade hon från början att gömma sig i sina föräldrars hem och sade att hon deltog i ett studieprogram på en annan ort. Ändå rapporterade någon på hennes arbetsplats, ett universitet, om graviditeten till hennes överordnade.

Liu berättar att nuförtiden är familjeplaneringspolitiken i Kina knuten till tjänstemäns prestationer.

– En kommunal uppsyningsman kan sluta hoppas på befordran om något går fel i genomdrivandet av familjeplaneringspolitiken inom hans jurisdiktion. Min graviditet användes som ett verktyg i maktkamp mellan några tjänstemän, och det var därför någon rapporterade mitt fall till högre tjänstemän, sade Liu till Epoch Times.

Liu sade också att kommunstyrelsen publicerat ett tillkännagivande som sade att informatörer skulle bli belönade.

Eftersom sex till sju tjänstemäns karriärer stod på spel försökte universitets styrelseordförande, vice styrelseordförande och chefen för Befolknings- och familjeplaneringen många gånger att övertala Liu att göra abort, sade hon.

Dagen innan hon lämnade Kina kom tjänstemännen till hennes mors hem för att kolla upp henne. För att inte se gravid ut, utan smalare, satte hon på sig ett bälte runt midjan innan hon träffade dem, sade Liu.

– De bad mig underteckna en garanti om att jag inte var gravid, och att jag skulle ta alla konsekvenser om jag var gravid.

Makarna Liu trodde att det värsta som kunde hända dem var att de fick betala böter eller förlora jobben. Men senare upptäckte de att vatten, el och uppvärmning av deras lägenhet hade avstängts. Familjen fråntogs också sin parkeringsplats, och insåg då att de också riskerade förlora lägenheten.

För att rädda mannens jobb övervägde paret till och med skilsmässa som en sista utväg, för om deras lägenhet beslagtogs skulle de inte ha råd med en annan, även om de använde alla sina besparingar, sade Liu.

Liu kunde till slut lämna Kina och komma till USA, genom att utnyttja möjligheten att följa med sin son som skulle studera utomlands. Men tjänstemännen slutade inte trakassera dem ens efter att hon lämnat Kina.

– De planerade till och med att skicka någon hit för att ”göra upp” med mig, men gav upp efter att de hade fått reda på att det inte skulle fungera i USA.

Den 2 december födde Liu ett friskt barn i Los Angeles.

– Efter att ha sett mitt barn kände jag att jag kunde ge upp vad som helst, sade hon.

En annan kinesisk kvinna vid namn Song kommer från Kinas nordliga stad Dalian. Hon blev gravid med sitt andra barn när hon var i 40-årsåldern. Hon kom också till Los Angeles för att rädda sitt barn.

– Att få ett barn borde vara en lycklig sak, men innan jag lämnade Kina var jag på gränsen till mentalt sammanbrott, sade hon.

Hennes kollegor märkte inte att hon var gravid eftersom hon alltid varit lite knubbig. Hon flyttade sedan till ett annat område där folk inte kände henne, så att ingen skulle rapportera henne till myndigheterna.

Trots det måste hon fortfarande vara mycket försiktig när hon gick ut, sade hon.

– Jag bar alltid något i händerna eller lutade mig framåt när jag gick, för att dölja magen.

Song sade att hon kunde lämna Kina via en arbetsrelaterad utbildning utomlands.

Fang var tidigare chef för ett stort företag i Shanxiprovinsen. Med en månadslön på närmare 20 000 yuan (ungefär lika mycket i SEK), var hans inkomst högre än för en genomsnittlig välbärgad kinesisk familj. Men efter att ha fått höra att ett ”illegalt” barn ger böter på över 530 tusen yuan, samt rättstvister, bestämde han sig för att lämna Kina med hela sin familj.

– I stället för lidande och ekonomiska förluster skulle det bli bättre för oss om vi kom till USA, sade Fang.

Som ägare till ett hus och en bil levde de ett mycket bekvämt liv i Kina, berättar Fang, men han kände sig ofta som en död person.

Det tog tid att anpassa sig till det nya livet i USA, speciellt att lära sig ett nytt språk, tillade han.

– Men luften här är frisk, och de har ett bra utbildningssystem. Mina barn kan växa upp friska. Jag är mycket nöjd, sa han.

Enligt statliga rapporter i media för 2011 utförs uppskattningsvis 13 miljoner aborter i Kina varje år; men den officiella statistiken omfattar endast aborter utförda på sjukhus.

Kina har det högsta antalet självmord bland kvinnor i världen.

Översatt från engelska.

Originalartikel på kinesiska.