Kinesiska fastighetsföretag betalar för falska FN-utmärkelser
Fastighetsföretag i Peking. (Foto: Getty Images)


Kinesiska fastighetsföretag använder falska priser, som påstås delas ut av ett FN-organ, för att öka sin prestige.

Ytterst få av de exemplar av de UN Habitat Scroll of Honor-pris som vissa kinesiska fastighetsbolag stolt hänger på väggen är verkliga. Ett fastighetsbolag behöver bara betala 360 000 yuan för att få ett certifikat, enligt kinesiska medier.

Över 200 fastighetsföretag har ”vunnit” UN Habitat Scroll of Honor under de senaste fem åren, enligt en artikel i International Finance News den 26 augusti.

Bland företagen finns allt från okända andra klassens företag till landets främsta fastighetsutvecklare. De finns i såväl de största städerna som Peking, Shanghai, Shenzhen och Guangzhou som i med kinesiska mått mätt mindre städer som Wuhan, Qingdao och Weihai.

Habitat Scroll of Honor-priset, vilket är det kanske mest prestigefyllda i sitt slag, instiftades av FN 1989. Tanken är att det ska uppmärksamma initiativ som utgör ett viktigt bidrag inom områden som tillfälliga bostäder, förbättring av livskvaliteten i storstadsmiljöer och liknande.

Inget av de priser som kinesiska företag visar upp har delats ut av FN eller någon av dess underorganisationer. De har i själva verket delats ut av en välkänd fastighetsorganisation i Kina.

Förra året satte ett lyxbygge nära ett shoppingcentrum i Peking upp en stor skylt där man meddelade att man vunnit priset.

Enligt Finance News källor består bedömningspanelen till den här ”piratkopian” på priset av U-habitat Program och en välkänd kinesisk fastighetsorganisation.

Det var inte tydligt för en oinsatt att den kinesiska organisationen var den enda organisatören av programmet. Det framgick dock att priset hade en ”marknadsföringskostnad” på 360 000 yuan, vilket antyder att företagen måste betala detta som en avgift för att få ”vinna” priset.

Det kinesiska bostads- och utvecklingsministeriet förklarade på sin hemsida den 11 juni förra året att man är den enda organisation som samarbetar med UN-Habitat Programs gemensamma projekt i Kina och att alla företag som vill vinna ett äkta pris måste gå genom ministeriet.

Hittills har man aldrig nominerat eller givit priset till någon kommersiell fastighet.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/41975/