Kinesiska Fanerdun vräks i Kalmar


Nu tvingas det kinesiska bolaget Fanerdun lämna sina tillfälliga utställningslokaler i Kalmar. Företaget har sedan en längre tid inte betalt hyran.

Fanerdun har hyrt delar av Bombardiers gamla fabrik i väntan på att deras egna stora anläggning ska bli klar, berättar Kalmars informationschef Christina Karlberg. Det omtalade bygget har dock sedan årsskiftet legat på is.

Kinesiska bolaget Fanerdun tvingas nu lämna sina tillfälliga utställningslokaler på grund av att de inte betalat hyran under hela 2008. Det är kommunala bolaget Industriparken i Kalmar AB som hyrt ut delar av den gamla tågfabriken till Fanerdun som använt den i väntan på att deras egna stora anläggning i utkanten av Kalmar ska bli klar.

Företagets verksamhet går ut på att i Kalmar ha en bas för kinesiska grossister att visa upp varor för den europeiska marknaden.

Anledningen till att Fanerdun inte kunnat betala hyran beror på att det saknas tillstånd för de kinesiska myndigheterna att föra ut mer valuta ur Kina. Enligt överenskommelsen avbryter nu kommunen och Fanerdun ett tioårskontrakt. Nu måste företaget vara ute ur sina lokaler senast den första december och skulden regleras genom att Industriparken köper tillbaka marken i kvarteret Thehuset (Karlssons äng) av Fanerdun. Marken återköps till samma pris som kommunen sålde den för två år sedan, 6,6 miljoner kronor inkl. lagfart.

Marken var tänkt att använda till att bygga bostäder till kinesiska affärsmän.

Christina Karlberg berättar dock att kommunen under måndagen fått ett brev där Fanerdun bekräftar att de avser att fortsätta sitt projekt och reglera skulderna innan den 25 oktober.