Kinesiska dissidenter i svårigheter
Resande med bagage reflekteras på golvet i terminal 3 på Pekings internationella flygplats. Den 6 november stoppades den kinesiska dissidenten Ling Cangzhou av tulltjänstemän då han avsåg att resa till New York. (foto: Frederic J Brown/ AFP PHOTO)


Den kinesiske dissidenten och författaren Ling Cangzhou hejdades av tulltjänstemän på flygplatsen i Peking den 6 november när han skulle gå på ett plan till USA. Samtidigt försämras en annan kinesisk dissident, Yang Tianshuis, hälsa i fängelset på grund av omänsklig behandling.

– Jag vet inte varför de inte lät mig lämna landet, det är första gången. Kanske har mitt namn hamnat på någon svart lista, sade Ling till VOA.

Lings verkliga namn är Luo Shuang och han var tidigare chefredaktör på China Youth, den kommunistpartiets ungdomsbrigads officiella tidskrift. Han var även vice chefredaktör på Beijing Entertainment News. Han har planerat internetpetitioner mot den statliga TV-kanalen CCTV och förespråkat mänskliga rättigheter. Efter detta har han enligt honom själv upplevt stora påtryckningar från regimen.

– Polisen sade att de misstänkte att det skulle äventyra rikets säkerhet och orsaka förluster för nationella intressen om jag lämnade landet. Så enligt lag fick de inte låta mig resa, sade Ling till VOA. Han fruktar nu för sin personliga säkerhet.

Författaren och dissidenten Yang Tianshuis hälsa försämras i fängelset enligt demokratiaktivisten Zhang Lin. Zhang sade till VOA att Yangs äldre syster besökte honom i fängelset den 27 oktober. Enligt henne var Yang utmärglad och kunde knappt gå. Efter att ha talat med honom fick hon reda på att man fastställt att han lider av tuberkulos, inflammation i tarmar och njurar, diabetes och svår artrit.

Enligt Zhang har fängelset som Yang sitter i undermåliga medicinska resurser och om han inte kommer under behandling kommer Yang sannolikt drabbas av ännu fler sjukdomar. Yang Tianshui är 48 år gammal och utbildad historiker vid Pekings normaluniversitet. Sedan 90-talet har han själv skrivit och även publicerat många andra politiska kritiker som stödjer demokratirörelsen i Kina. Han har fängslats två gånger av den kinesiska regeringen för att ha ägnat sig åt ”omstörtande verksamhet”. Den 23 december 2005 greps han utan arresteringsorder i Nanjing och dömdes till tolv års fängelse samt berövades alla politiska rättigheter i fyra år.

Yang är en välkänd dissident och medlem av Oberoende kinesiska PEN-centret. I april 2008 fick han priset Barbara Goldsmith Freedom to Write Award av PEN American Center efter att han åtalats för att ha försvarat yttrandefrihet.

 

Översatt från engelska: