Kinesiska byggnadsarbetare lurade av Fanerdun
Modell av mässhallarna som byggnadsarbetarna ska anlägga i Kalmar. (Foto: Epoch Times/ Veronica Örfelth)


De kinesiska byggnadsarbetare som kom till Sverige för att i Kalmar påbörja byggnationerna av det kinesiska affärskomplexet hade utlovats svenska löner till nyår, men det blev inte mer än en sjättedel kvar i lönekuvertet.

SVT:s utsände i Kina har träffat några av de kinesiska arbetare som befunnit sig i Kalmar de senaste tre månaderna, där de har lagt grunden för de enorma mässhallar som kommer att rymma minst tusen kinesiska grossistföretag.

Arbetarna är besvikna på vad de verkligen fått ut av de svenska minimilönerna, som i förväg utlovats av facket.

De är för rädda för att ställa upp på någon intervju, men lite information läcker ändå ut. De har förbjudits att tala med media utan tillstånd från företaget.

Som uppdragsgivare till projektet i Kalmar står företaget Fanerdun, med huvudman Luo Jinxing. Han har anlitat företaget Xinxing, som enligt honom, är de som ska sköta överföringen av lönerna till arbetarnas konton.

Fanerdun säger sig ha betalat ut lönerna, men dragit av pengar för mat, husrum och flygbiljetter. Sedan skulle företaget ”Xingxing” sköta resten av överföringen. Nu säger arbetarna att de inte har fått det de lovats, utan bara fått ut mellan 5000 och 15000 kronor för tre månaders arbete i Sverige.

Företaget Xingxing menar att man gör avdrag på lönen efter prestation, om man till exempel inte utför ett gott arbete, inte tar bra ansvar och så vidare. Fanerdun förnekar löneavdrag på grund av dessa anledningar.

Willy Hulthén, ombudsmannen som tecknade det fackliga avtalet med Fanerdun för den första arbetsgruppen:

– Om det här stämmer kommer vi definitivt att sätta bygget i blockad och kräva att företaget betalar ut lönerna via svenska banker, säger han till SVT:s Rapport.

Enligt Willy Hulthen ska det nya avtalet för den kommande gruppen arbetare ligga på 156,60 kronor per timme och ge en månadslön på cirka 28 000 kronor.

Fanerduns platsannons som finns på Arbetsförmedlingens webbplats samt i övriga EU-länder, söker 45 byggnadsarbetare med erfarenhet från större kinesiska byggprojekt. De sökande ska kunna kommunicera flytande i tal och skrift på kinesiska, vilket onekligen begränsar européers möjlighet att få anställning.

VD-assistenten för Fanerdun-group, Angie Qian Yi:

– Ja, det beror på att alla ritningar är på kinesiska, vår byggnadsledare och arkitekterna är kineser och de måste kunna kommunicera med vår kinesiska personal, säger hon till SVT:s Rapport.

Nästa grupp av kinesiska arbetare är redan på väg till Sverige. Den nya arbetsgruppen kommer att bo i förläggningar på området, på samma sätt som de som åkte hem för drygt en månad sedan.