Kinesiska biskopar fängslade i årtionden
En man går förbi den statligt godkända St. Josefskatedralen i Wangfujing i Peking. Det finns två katolska kyrkor i Kina, den officiellt godkända och partikontrollerade och en inofficiell "underjordisk" kyrka som är lojal mot påven och Vatikanen. (Foto: Frederic J. Brown/AFP/Getty Images)


Två kinesiska biskopar har hållits fängslade i sammanlagt 40 respektive 51 år i Kina, och kommunistpartiet verkar ha kastat bort nyckeln. Utomstående observatörer vet inte om de lever eller är döda, och när de tillfrågas om männen och var de är hävdar partiföreträdare helt enkelt att de inte vet.

När det kinesiska kommunistpartiet tog makten 1949 lovade de att  utplåna religionen. De splittrade församlingar, rev ner religiösa byggnader och tvingade troende att avsvära sig sin tro eller fängslas. Biskoparna James Su Zhimin och Cosma Shi Enxiang är offer för dessa tidiga kampanjer. 

Men de lämnades inte ifred efter de inledande utrensningarna, utan de har fortsatt att förföljas under hela livet.

Su Zhimin, som greps sista gången den 8 oktober 1997, när han var 65 år gammal, har tidigare fängslats fem gånger och tillbringat över 26 år i fängelse, enligt AsiaNews, en nyhetsbyrå som stöds av Vatikanen och som bedriver en kampanj för att han ska släppas. Vid någon punkt under den här perioden misshandlades han så svårt att han ska ha blivit delvis döv, enligt Cardinal Kung Foundation, en stiftelse baserad i Stanford i USA.

Su utmålades som ”kontrarevolutionär” på 50-talet efter att han vägrat gå med i den kinesiska patriotiska katolska föreningen, enligt AsiaNews. Denna förening var kommunistpartiets sätt att övervaka Kinas katoliker och göra sig till den högsta auktoriteten över dem i stället för Vatikanen. Båda dessa nämnda biskopar var dock lojala mot Rom, vilket tvingade dem att gå under jorden i Kina. Detta gjorde att de förföljdes av kommunistpartiets myndigheter.

Shi Enxiang satt i arbetsläger och tvingades till arbete i kolgruvor mellan 1957 och 1980. Han var fri i tre år, men sattes i husarrest i tre år igen från 1983. 1989 greps han åter och hölls fängslad till 1993. 2001 greps han ännu en gång och han är fortfarande i fångenskap. Enligt AsiaNews har han tillbringat 51 år i fångenskap.

AsiaNews har väckt uppmärksamhet kring de två biskoparnas fall, och krävt att det undersöks var de är. De ifrågasätter den kinesiska regimens svar att de inte vet var de befinner sig, och kallar det ”löjligt”.

– Det finns ingen
religionsfrihet i Kina. Vi vet inte ens var de är eller om de fortfarande lever, sade Joseph Kung, chef för Cardinal Kung Foundation i en telefonintervju.

Han sade att Obamas administration borde göra mer för att försvara den här typen av människors rättigheter.

– Det är viktigt att stödja religionsfrihet i Kina och jag anser att man borde basera sin utrikespolitik på detta. Det är den mest grundläggande mänskliga rättigheten, sade han.

Översatt från engelska