Kinesiska barn tillverkar OS-prylar
Maskotar och souvenirer till Peking-OS tillverkas av barn eller av vuxna till allt för låg lön och under vidriga arbetsvillkor, visar en ny rapport. (Foto: AFP)


Bland annat mössor och väskor med det olympiska emblemet tillverkas av barn i Kina, hos licensierade fabriker, inför OS i Beijing 2008. Det skriver SvD måndagen den 11 juni, med hänvisning till en rapport från den internationella kampanjgruppen PlayFair 2008.

PlayFair 2008:s rapport ”No medal for the Olympics on labour rights” har kontrollerat fyra av de kinesiska företag som gör produkter med OS-loggan. Samtliga företag har fått licens av Internationella Olympiska Kommittén (IOK).

Infiltrerade arbetare från PlayFair 2008-gruppen har på företagen samlat uppgifter från vittnen. De rapporterar att utmattade arbetare tvingas till övertid för att hinna med produktionen. Anställda pressas också att ljuga om sin lön och sina arbetsvillkor när inspektörer kommer för att göra kontroller. Dessutom får många bara ut hälften av sin lagstadgade minimilön. Inte heller drar sig företagen att utnyttja barn för tillverkningen, en del inte äldre än tolv år.

– Alla arbetar tills de faller ihop för att tillverka produkter relaterade till OS i Peking. Detta är inte sportsligt, rasar den internationella textilarbetarfederationens generalsekreterare Neil Kearney.

Enligt SvD kommer licenserna för OS i Beijing ge IOK ungefär 70 miljoner dollar.