Kinesiska antivirusföretag tillverkar själva de virus de bekämpar


En högt uppsatt kinesisk säkerhetschef har fått en suspenderad dödsdom för att ha tagit mutor när han deltagit i ett bedrägeri med antivirusmjukvara.

Yu Bing, före detta chef för internetbevakningsavdelningen på Pekings allmänna säkerhetsbyrå lät sin avdelning skicka ut en ”virusvarning” till allmänheten där man uppmanade till att ladda hem mjukvara från företaget Rising Antivirus, för att bekämpa ett särskilt datavirus.

Men viruset i fråga var i själva verket skapat av Rising Antivirus, som mutat Yu för att skicka ut ett email för att skapa verksamhet åt företaget, enligt en artikel i First Financial Daily den 2 december.

Det här fallet är ett exempel på hur korrupta kommunistpartitjänstemän arbetar nära privata företag för att hjälpa dem att få orättvisa konkurrensfördelar och sedan få betalt för dessa tjänster.

Det faktum att det kinesiska mjukvaruföretagen själva skapar de virus de bekämpar är en öppen hemlighet inom industrin och något som Yu vittnat om. Det är även en smart strategi för att tjäna pengar och klokt rent affärsmässigt, enligt personer inom industrin, som intervjuats av kinesisk media.

– Om det inte fanns några virus skulle det inte finnas några behov av antivirusmjukvara, sade chefen för en välkänd datortillverkare enligt ett presscitat.

– Bara genom att ha mer och dödligare virus kan antivirusprogrammen sälja mer. Därmed har antivirusföretagen vanligen särskild forsknings- och utvecklingspersonal för att ta fram virus. Det är även bra för att förbättra företagets kapacitet för att upptäcka och döda virus.

En annan mjukvaruutvecklare sade till First Financial Daily att många företag på 90-talet arbetade utifrån modellen att först skapa virus och sedan döda dem. Fenomenet har avtagit något efter milennieskiftet, sade han.

Liu Xu, före detta VD för Rising Antivirus och VD och grundare av Eastern Micropoint, sade i ett offentligt uttalande i slutet av 2008 att det finns många gråzoner för antivirusföretag där man kan skapa och sprida virus. Många typer av skadlig mjukvara har utvecklats av annars legitima företag, medan andra produkter befinner sig i ett slags gråzon mellan virus och ”vanliga” program.

Rising Antivirus snabba tillväxt visar den enorma vinst som man kan göra genom den här strategin att först skapa och sprida virus för att sedan döda dem.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/47371/