Kinesiska ambassaden i Sydkorea kritiseras för störning av Divine Performing Arts gala
Stora fredspalatset på Kyung Hee-universitetet i Seoul är den största teatern i Asien. (Foto: Li Zhongyuan/Epoch Times)


Bara några dagar före Divine Performing Arts Koreapremiär för föreställningen Chinese Spectacular, den 22 februari, pressade det kinesiska kommunistpartiet Kyung Hee-universitetet att häva bokningen av Stora fredspalatset i Seoul, den största teatern i Asien.

Epoch Times Korea, som är värd för Koreaföreställningen, skrev på ett kontrakt med universitetet för fyra föreställningar den 22-24 februari. Fyra dagar efter att kontraktet signerats upphävdes det ensidigt av Stora fredspalatset, som hävdade att lokalen behövdes för en aktivitet vid universitetet. De har nu blivit stämda av Epoch Times Korea.

Enligt det företag som marknadsför showen, Suonata Arts Company, fortsatte den kinesiska ambassaden i Seoul att pressa Kyung Hee-universitetet även efter att ha förlorat rättsligt.

Universitetet planerade att använda lokalerna för ett fakultetsmöte som skulle vara fram till en timme före föreställningens start.

Kanske fruktade universitetet allmänhetens fördömande; på premiärdagens morgon bytte universitetet nämligen lokal för fakultetsmötet och gjorde det möjligt för Divine Performing arts att använda lokalerna. Arrangören fick skyndsamt göra i ordning scenen för föreställningen samma kväll.

”Detta är en föreställning i vårt land. Kina har passerat gränsen och har lagt sig i våra inre angelägenheter. Jag hoppas,som medborgare i Korea, att få möjlighet att se en sådan högklassig föreställning i Korea, sade en reporter från koreansk TV (KBS), i en artikel i Mun Hua Daily News den 19 februari.

Tidningsförsäljaren Kim Hee-chul sade att han inte kan förstå den kinesiska ambassadens handlingar:

– Om detta är en så bra föreställning, är det då inte en fin möjlighet för Kina att sprida sin traditionella kultur utomlands? Showen kritiserar ju inte Kina. Jag förstår inte varför Kina försöker stoppa showen. Detta rör det koreanska folkets självkänsla. Det var fel av den kinesiska ambassaden att göra så.

– När koreanska medborgares rätt att titta på och njuta av en kulturföreställning kränks eller hindras av en yttre kraft, känner alla koreaner vrede, säger Choi Young-shin, sjuksköterska på universitetssjukhuset Chung nam, som såg Divine Performing Arts föreställning förra året. 

För information om Divine Performing aAts kommande föreställningar, besök: www.divineperformingarts.org

Epoch Times är stolt att kunna sponsra Chinese Spectadular. För vår fullständiga bevakning av galan, besök: http://en.epochtimes.com/features/dpa2008/
version