Kinesiska ambassaden ertappad med att sabotera för ’Spectacular’ i Prag
En tjeckisk TV-värd håller upp ett brev de fått från kinas ambassad där TV-stationen uppmanas att inte närvara vid Chinese Spectacular om de skulle få en inbjudan. (Foto: Med tillstånd från tjeckisk television)


Den kinesiska ambassaden har ertappats med att ha skickat brev till både den största TV-stationen i Tjeckien och till politiker där de uppmanas att inte närvara vid Chinese Spectacular.

Ambassaden har också finansierat en förstasidesannons i en lokal kinesisk tidning där kineser varnas för att gå på föreställningen.

Sedan det New York-baserade artistsällskapet Divine Performing Arts bildades 2004 har det förekommit en mängd försök från kommunistregimen, genom dess ambassader och konsulat, att störa produktionen på olika sätt.

Chinese Spectacular, som är ute på en världsomspännande turné, skildrar den 5000-åriga kinesiska kulturen och artisterna sägs ”leda en kulturell renässans”.

Många människor anser att de två scenerna där den kinesiska regimens förföljelse av Falun Gong skildras är den huvudsakliga orsaken till störningarna. Andra menar att det är på grund av att andlig utövning i Kinas historia, såsom buddhism, taoism, Falun Gong och konfucianism visas upp. Föreställningen omfattar också etnisk dans, som tibetansk, mongolisk, uigurisk och koreansk.

I Prag fick ambassadens försök att störa föreställningen motsatt effekt när värden för en populär morgonshow vid en intervju med två av artisterna i föreställningen inför hela nationen avslöjade de brev stationen hade mottagit.

Personer i publiken på Spectacular i Prag blev upprörda över nyheterna om ambassadens försök till störningar. Herr Hejduk, ekonom som arbetat som diplomat i Kina sedan 1966, sade att han tyckte väldigt mycket om föreställningen.

– Dansarna höll toppklass, sade han.

Han minns kulturrevolutionen:

– Jag var i Kina för fyrtio år sedan under kulturrevolutionen. Jag grät när jag såg hur Mao Zedongs vakter förstörde hela det kinesiska kulturarvet.

Han sade att Kina har en fantastisk historia och att hela världen har lärt av det.

Susanna Hrotkova
arbetar på ett utbildningsföretag i Prag. Hon sade att ambassaden ville stoppa människor från att se den kinesiska historien.

– De genomförde kulturrevolutionen i Kina med syftet att göra sig av med alla de kinesiska traditionerna och värderingarna. De var emot all kultur och ville att alla människor skulle klä sig likadant.

Hon sade att Spectacular är raka motsatsen:

– Det är så färgglatt och fint. Jag antar att den nuvarande kinesiska regimen inte tycker om goda traditionella saker, sade hon.

Störningarna
fortsätter runt om i världen

Detta är inte första gången som kinesiska ambassader har försökt störa Divine Performing Arts föreställningar. Brev från lokala ambassader är också vanliga innan artisterna når ett visst land.

Politiker, artister och arenor runt om i världen har rapporterat att de mottagit brev eller telefonsamtal som uppmanar dem att inte stödja Spectacular. Förra året kontaktades alla parlamentsledamöter i Australien av ambassaden.

Advokaten Ladislav Vondrak såg också föreställningen i Prag på tisdagen. Han sade att han var besviken på den kinesiska ambassadens handlingar.

– Jag tycker det är stor synd och skam för Kina, eftersom den kinesiska kulturen är en del av Kina i sig självt och är betydelsefull för landet.

Daniela Fikejsova, organisatör av utställningar och mässor, höll med:

– Det är mycket illa och vi hoppas att det kommer att vara annorlunda nästa år.

Hon sade att föreställningen var vacker och att hon tyckte väldigt mycket om den.

– Jag attraherades
mest av scenerna från nutid, där de gav prov på sitt mod inför regimen.

Engelskläraren Petra Monaghan tyckte om den nutida skildringen av förföljelse av Falun Gong. Hon sade att den kinesiska ambassadens beteende var ”mycket sorgligt”.

– Jag förstår inte varför [ambassaden] gör på det viset [stör]. De vill… lära ut… lite om sanning, om barmhärtighet, så jag tycker inte de har någon anledning att stoppa detta, sade hon.

Dagmar Kubovicova, advokat, pratade om dansen ”Den uppstigna Lotusblomman”, där två kvinnliga Falun Gong-utövare ser en syn efter att deras vän har misshandlats till döds av två poliser.

– Jag kände något
i alla scenerna. Det var mycket gripande. Det var renande. Om alla människor trodde på Falun Gongs principer [Sanning – Godhet – Tålamod] lite grand då skulle de leva ett bättre liv, sade Kubovicova.

Konsulten Nils Eklund tyckte om de framträdanden som skildrade brotten mot mänskliga rättigheter i Kina.

– Kritiken hade precis rätt ton. Jag tycker att detta framträdande skedde vid rätt tillfälle, precis när de olympiska spelen i Peking står för dörren. Det är mycket, mycket bra, sade Eklund.

Jan Šinágl, välkänd aktivist och journalist i Tjeckien, sade att han kämpar för frihet och demokrati i ett postkommunistiskt samhälle.

– Vi måste göra
något för att hjälpa Kina. Jag menar internationellt, för att stödja frihet, demokrati och mänskliga rättigheter.

Han sade att störningarna mot Spectacular går emot demokratins principer.

– Det är helt emot demokratin. Vi är fria och ingen ska berätta för mig vad jag ska säga eller göra.

– De är väldigt dåliga på mänskliga rättigheter och ekonomi och affärer borde inte komma i första hand.

En man, som
inte ville bli namngiven för att skydda sina kinesiska vänner, var inte förvånad över att ambassaden försökt stoppa Spectacular.

– Det är lätt att förstå efter att bara ha sett första delen. Jag växte upp under kommunistregimen här och många av de saker som kritiseras och tas upp i föreställningen är mycket välbekanta för mig, från det förgångna.

Han sade att det är mycket viktigt att belysa förföljelsen och brotten mot de mänskliga rättigheterna i Kina.

Jaromir Novak, téspecialist och Kinaexpert, var filosofisk angående betydelsen av föreställningen.

– Jag tycker att alla människor bör känna till sina rötter. Om någon skär av rötterna kan trädet inte växa, så jag välkomnar den [föreställningen], sade han.

Zuzana Volfova, revisor i Prag, sade:

– Jag hoppas de kan [sätta upp] denna föreställning i Kina en dag. För då kommer Kina ”inte att vara kommunistiskt längre”, sade hon.

Epoch Times är stolt över att kunna sponsra Chinese Spectacular. För att läsa alla rapporter från föreställningarna, gå in på http://en.epochtimes.com/features/dpa2008/

Shen Yuns svenska hemsida: www.shenyun.se

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-3-12/67442.html