Kinesiska akademiker uppmanas söka jobb på landsbygden


Kina upplever just nu ökande arbetslöshet i hela landet. Det beräknas att 20 miljoner kinesiska migrantarbetare blivit av med jobbet i år. Under tiden skjuter även arbetslösheten i höjden bland akademiker. De kinesiska myndigheterna uppmuntrar arbetslösa akademiker att söka jobb på landsbygden för att komma ifrån arbetslöshetsproblemet.

Enligt den kinesiska ekonomen He Qinglian har arbetslösheten hos nyutexaminerade högskolestudenter ökat från 30% 2003 till 80% 2008. I mitten av januari i år kunde bara tre procent av de utan akademiska titlar och fem procent av de med akademiska titlar inom utrikesstudier på Guangdonguniversitetet hitta en anställning.

En nyligen utexaminerad student sade att över 300 studenter tagit examen från samma engelskaavdelning som henne i år, men att bara ett fåtal fått jobb. 
– Det är särskilt svårt att få jobb i år. Det är hundratals sökande på varje ledig plats.

Enligt officiell statistik söker för närvarande drygt 7 miljoner kinesiska akademiker arbete. Bara mellan 8 och 12% hittade dock anställning vid de arbetsmässor som hållits i Peking, Hainan, Wuhan och Hangzhou.

Enligt vissa experter reflekterar akademikernas problem att få arbete att den högre utbildningen i Kina behöver reformeras. Många universitet anklagas för att bara fokusera på att ta in fler och fler elever och därmed skapa vinst.

Kinas regering, det statliga rådet, meddelade nyligen att man uppmanar nyutexaminerade att arbeta på landet och hjälpa till att utveckla landsbygden för att lösa några av arbetslöshetsproblemen. Konceptet att jobba på landsbygden har sitt ursprung under kulturrevolutionen när ungdomar från städerna skickades till bergen och till lantbrukarbyar.

Akademiker rekryteras för att åka till landsbygden och arbeta som lärare, läkare och affärsmän. Sedan det här programmet introducerades 2006 har över 78 000 studenter skrivit på treårskontrakt att arbeta på landet. I år väntas fler studenter ansluta sig till programmet. Myndigheterna planerar även att uppmuntra dem att slå sig ner på landsbygden och stanna som lärare på lång sikt.

Den 15 februari avslöjade Guangdongs biträdande viceguvernör, Xiao Zhiheng, att provinsregeringen planerar att betala såpass mycket som 6000 yuan per år till de akademiker som är villiga att arbeta på landsbygden.

Enligt rapporter ska utbildningsministeriet skapa ett program som uppmuntrar akademiker att delta i och stödja utvecklingen av den västra regionen. De planerar att rekrytera 100 000 akademiker för att arbeta som lärare på landsbygden.

Översatt från:” target=”_blank”>