Kinesiska akademiker bojkottar statsstyrd television
CCTV, den kinesiska regimens mediaspråkrör har sina kontor i denna imponerande byggnad i Peking.(Foto: /Getty Images)


22 kinesiska akademiker publicerade den 12 januari ett öppet brev för att meddela att de tänker bojkotta Kinas största officiella TV-bolag, China Central Television (CCTV), i protest mot deras hjärntvätt och propaganda.

Initiativtagare till brevet var Pekingbaserade skribenten Ling Cangzhou, akademikern och kritikern Wen Kejian och Pekingadvokaten Tang Jitian. I sitt öppna brev uppmanar de till bojkott av CCTV, både på grund av dess informationsmonopol och dess dåligt gjorda, propagandistiska program. Initiativtagarna sade att de hoppas att brevet kan väcka uppmärksamhet och att allmänheten lättare ska kunna se igenom lögnerna som genomsyrar alla CCTV:s program.

I bojkotten ingår att man kommer vägra se på eller sprida nyheter från CCTV:s nyheter och propaganda samt att inte gå in på deras hemsida.

I en intervju med Epoch Times sade Ling Cangzhou att han inte kan tolerera CCTV:s monopol på mediaresurser och deras ointresse av det allmännas bästa. I ett färskt exempel nämnde Ling CCTV’s stöd för det melaminförgiftade mjölkpulvret från Sanlu i sina nyhetsprogram.

Akademikerna kritiserade även CCTV:s censur och vinklade program. De påpekade att CCTV bara rapporterar nyheter som framställer myndigheterna i en fördelaktig dager, medan de tiger om katastrofer och sociala konflikter. När man rapporterar från omvärlden har man i stället alltid en påtagligt negativ vinkling, enligt de undertecknande.

Förutom nyhetsprogrammen sade man att den uslaste CCTV-produktionen är deras vårfestivalgala, en föreställning som mestadels består av sång och dans för att fira det kinesiska nyåret.
– Föreställningen är ingenting annat än en stor politisk hjärntvätts- och propagandatillställning. Varje program i föreställningen inspekteras noggrant för politisk korrekthet, sade Wen Kejian. Tang Jitian tillade att föreställningen döljer Kinas verkliga situation och förvränger traditionell kinesisk kultur.

När man nämner de anställda vid CCTV sade Wen att många han känner där är mycket professionella, men att under det nuvarande systemet används deras talanger till att skapa och sprida lögner.

Tang Jitian påminde de anställda vid CCTV att deras beteende är i strid med den kinesiska grundlagen och att han önskar att de kunde följa sitt samvete och sluta upp med att hjälpa kanalen att hjärntvätta det kinesiska folket.

Översatt från engelska:http://en.epochtimes.com/n2/content/view/10270/