Kinesiska aidsaktivister söker upprättelse
Anhuiprovinsen: Hefeis invånare får information om HIV/AIDS på en tillställning som markerade den internationella aidsdagen. Enligt den kinesiska regeringen och FN:s hälsoorganisationer finns det runt 700 000 HIV-positiva i Kina i dagsläget. (CHINA OUT GETTY OUT AFP PHOTO)


I måndags på den internationella aidsdagen ordnade kinesiska myndigheter en aktivitet där både Kinas president och premiärminister besökte Henan för att skaka hand med hivsmittade patienter.

Efter att man i åratal förnekat aidsproblemet har kinesiska ledare nyligen ändrat uppfattning och söker nu konfrontera sjukdomen mer öppet. De har nu lovat att anonyma ska få aidstesta sig. Man har också lovat att fattiga ska få gratis behandling och att diskriminering av hivsmittade ska upphöra genom förbud.

Aidsaktivister är emellertid skeptiska till aktiviteten att föra en kamp mot diskriminering av folk som kämpar mot sjukdomen, och de uppmanar myndigheter att sluta förfölja hiv- och aidspatienter som söker kompensation eller upprättelse genom domstolarna.

Närmare en miljon bönder smittades av hiv när de såldes sitt blod för tio-femton år sedan i Henanprovinsen. Epidemin spreds sedan till närliggande provinser. Myndigheterna använde felaktiga metoder i blodhanteringen, vilket föranledde spridningen av sjukdomen.

Varje år får Wan Yanhai, som driver en frivillig aidsorganisation, höra många förtvivlade rop på hjälp från människor som söker upprättelse. Myndigheterna har dock inte gjort något nämnvärt för att bistå dem genom kompensation eller låta domstolar ta sig an deras fall.

– Varje år, den 1 december, frågar jag mig vems regering detta är, sade Wan till Radio Free Asia (RFA).

Hälsomyndigheter och UNAIDS lovade att man skulle kämpa mot stigmatiseringen av folk som har sjukdomen. I år hade man en satt upp ett stort rött band, en symbol för aidsmedvetenhet, vid olympiska arenan Fågelboet i Peking.

– Stigmatisering och diskriminering är svåra hinder för att effektivt bekämpa aids. Vi behöver engagera alla sektorer i samhället i Kina för att ta oss an dessa frågor och arbeta tillsammans för att stoppa sjukdomen, sade hälsominister Chen Zhu, utan att vidare precisera vad detta innebar.

Aidsaktivister är emellertid inte optimistiska och tror inte att detta kommer att leda till något resultat, då ämnet fortfarande är politiskt känsligt i Kina. Många av dem som söker kompensation för att ha blivit hivinfekterade på sjukhus trakasseras av myndigheter.

Aidsaktivisten Li Xige från Hunanprovinsen uppmanar de lokala myndigheterna att tillåta folk att gå till domstolarna för att ta sig an deras fall. Hon menade att det vore bättre om myndigheterna och domstolen i Hunanprovinsen slutade att sätta käppar i hjulet för dem som söker upprättelse via rättssystemet. Hon hoppas att domstolarna kommer att acceptera fall som rör hiv- och aidsinfekterade.

Li säger att hon och hennes aktivistvänner har varit hos de lokala myndigheterna för att ta de ska ta sig an deras fall. Varje gång säger domstolen att de ska gå till regeringen. Regeringen säger å sin sida att de ska gå tillbaka till domstolen.

– Vi sparkas runt som en fotboll, säger Li Xige.