Kinesiska agenter misstänks för inbrott hos Shen Yun-chef
Chen Yung-chia är biträdande chef och koreograf på Shen Yun Performing Arts, som är känt för sina föreställningar med klassisk kinesisk dans. Den 22 augusti kom han hem från jobbet och fann sin lägenhet genomsökt. (Foto: Ai Dehua/Epoch Times)


En chef på det New York-baserade danskompaniet Shen Yun Performing Arts rapporterade ett inbrott i sitt hem förra veckan. Han misstänker att agenter som agerar på det Kinesiska kommunistpartiets uppdrag ligger bakom.

Chen Yung-chia är biträdande chef och koreograf på Shen Yun Performing Arts, som är känt för sina föreställningar med klassisk kinesisk dans. Den 22 augusti kom han hem från jobbet och fann att någon hade brutit sig in i hans hem och sökt igenom det. Sovrummet var en enda röra.

“Vi kontaktade genast polisen. Inkräktarna verkar vara professionella eftersom de inte lämnade några fingeravtryck”, skrev Chen i ett uttalande som släpptes till kinesisk media, inklusive Epoch Times.

Värdesaker som kontanter, guldsmycken och dyra klockor hade lämnats, men vad som hade tagits var fyra bärbara datorer och en DVD-spelare.

“Inkräktarna hade ett motiv [förutom att stjäla värdesaker]”, skrev Chen. “De kom hit för att de trodde att de skulle kunna komma över känslig information om Shen Yun.”

Chen skrev att han har rapporterat fallet till FBI, den amerikanska federala polisen.

Shen Yuns föreställningar, som vanligtvis är två timmar långa, innehåller nummer med klassisk kinesisk dans. Enligt deras hemsida vill man presentera 5 000 år av traditionell kinesisk kultur, som har tryckts undan av det kommunistiska styret i Kina.

Shen Yun har utsatts för olika former av störningar av det Kinesiska kommunistpartiets diplomatiska beskickningar i andra länder i åratal. De har försökt skrämma teatrar för att de ska ställa in föreställningarna och skrivit brev till  lokala politiker och krävt att de inte ska gå och se Shen Yun.

Shen Yuns danskompanier, som turnerar över hela världen, tillåts inte uppträda på det kinesiska fastlandet. En lista över sådana här incidenter (på engelska) från 2007 och framåt finns på Leeshai Lemishs blogg. Lemish är presentatör på Shen Yun Performing Arts.

Shen Yun tycks ha dragit på sig kommunistpartiets vrede eftersom man ger en oberoende presentation av kinesisk kultur som regimen försöker hålla strikt kontroll över i Kina, och eftersom föreställningarna ofta arrangeras av Falun Dafa-föreningar runt om i världen. Falun Dafa, eller Falun Gong, som det också kallas, är en andlig metod som har förföljts aktivt av Kinesiska kommunistpartiet i över 13 år. Shen Yuns föreställningar innehåller också vanligen en eller två nummer som handlar om förföljelsen av Falun Gong i dagens Kina.

Chen Yung-chia menar att det finns en fundamental konflikt mellan det Kinesiska kommunistpartiets officiella ideologi och de värden som Shen Yun försöker förmedla.

“[Kommunistpartiet] följer Marx och Lenin, inte traditionell kultur, så därför hemfaller man åt förkastliga metoder för att sabotera Shen Yuns föreställningar, trakassera dess artister och till och med plagiera dess intellektuella egendom”, skrev han.

Översatt från engelska