Kinesisk vitbok hävdar stärkt kontroll över Hongkong
Demonstranter protesterar mot Pekings vitbok under en marsch på väg till ett kinesiskt representantkontor i Hongkong den 11 juni. I dagarna släppte Kina en vitbok som framhåller kontroll över Hongkong. (Philippe Lopez/AFP/Getty Images)


Informationskontoret för Kinas statsråd, också känt som Kontoret för utländsk propaganda, släppte på tisdagen en vitbok på över 23 000 ord om Hongkong. Demokratianhängare i området oroas av den och ser nu att Peking har svikit sina löften och drar åt tumskruvarna.

Vitboken utgör exempel på ”en klar förändring från tidigare”, sade Jiang Shigong, professor i juridik vid Pekings universitet, i en intervju med Phoenix, en Hongkong-baserad tv-kanal. ”Det innebär att man inte bara kommer att utöva central kontroll över  försvar och utrikespolitik; det kommer även att manifestera sig i administrativ kontroll över Hongkong.”

Hongkong hade lovats en hög grad av självstyre enligt modellen ”ett land, två system” som formade den grundläggande relationen mellan centralregeringen i Peking och Hongkong sedan Margaret Thatcher och Deng Xiaoping kom överens om området under 1990-talet. Hongkong var tidigare en brittisk koloni innan den gick över till Folkrepubliken Kina som en ”Särskild administrativ region” (SAR).

Den nya vitboken
hävdar nu att Hongkongs självstyre är beroende på hur mycket självstyre Peking vill ge det, och att den kinesiska regimen kan ändra Hongkongs Basic Law – vilket i praktiken är Hongkongs konstitution – närhelst den vill.

Den här viktiga ändringen placerades i sista delen av vitboken. De första fyra delarna diskuterar generellt hur Hongkong ”återgick till moderlandets famn” och utvecklades i ”välstånd och stabilitet” under centralregeringens ledarskap.

Men när vitboken kommer till saken skräder man inte orden om det absoluta styre som den kinesiska regimen säger att den har.

”Kinas centralregering har allomfattande jurisdiktion över alla lokala administrativa regioner, inklusive Hongkong (SAR). Den höga graden av självstyre för Hongkong är inte en inneboende makt, utan något som enbart härrör från centralmyndighetens auktoritet”, står det i vitboken.

Tolkning av Basic Law ”ska överlåtas till Nationella folkkongressens ständiga utskott och lagändringar ska överlåtas till Nationella folkkongressen”. Folkkongressen är Kinas variant av ett lagstiftande organ, som kontrolleras av kommunistpartiet.

”Deng Xiaoping lovade att Hongkong inte kommer att förändras på 50 år”, sade Tsai Yung-mei, chefredaktör för Hongkong-baserade Open Magazine, som skriver om kinesisk politik, i en intervju med New Tang Dynasty Television. ”Men redan efter cirka 10 år existerar inte längre ’Folket i Hongkong styr Hongkong’ och ’en hög grad av självstyre’”, sade hon, syftande på två av huvudparollerna för Hongkongs styre.

”Kommunistpartiet
var tidigare tvetydiga, men nu sticker man inte under stol med det”, sade hon.

Tsai tillade: ”Vi Hongkongbor kommer endast att ha denna princip på papperet i framtiden. Men i verkligheten kommer vi inte att ha en hög grad av självstyre.”

Utgivningen av vitboken kommer precis efter en stor minnesdag i Hongkong, där nära 200 000 människor markerade 25:e årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg.

Den kommer också några veckor innan protesten känd som ”Occupy Central with Love and Peace” var tänkta att genomföras. Det är också en årlig marsch i Hongkong den 1 juli.

”Jag tror att detta handlar om att avskräcka folket i Hongkong från att säga sin mening”, sade Tai Yiu-ting, grundare till Occupy Central-rörelsen, i en intervju med lokala medier.

”Den allmänna opinionen är det som är viktigast nu. Det är nu ett krig mellan allmänna opinionen och Pekings opinion. Vi kan inte låta Peking fullständigt kontrollera oss”, sade Lee Cheuk-yan, medlem av Hongkongs lagstiftande råd, i en intervju med Hongkong-pressen.

Occupy Central är en prodemokratisk rörelse som grundades av Tai Yiu-ting, docent i juridik vid Hongkongs universitet i januari 2013. Rörelsen försöker pressa regeringen i Hongkong och det Kinesiska kommunistpartiet att det ska råda full allmän rösträtt i valet 2017.

De stödjer sig delvis på Basic Law som säger att ”Hongkongs chief executive skall väljas genom val eller genom överläggningar som hålls lokalt och tillsätts av den centrala folkregeringen.”

Protester i Hongkong har redan brutit ut som svar på vitboken. Invånare samlas för protester mot regimens försök att ytterligare ta kontroll över regionen.

Vitboken tar inte specifikt upp frågan om rösträtt. Men det den illavarslande raden ”framförallt bör folket i Hongkong som styr Hongkong vara patriotiska” säger en hel del vad det handlar om.