Kinesisk veteranjournalist fängslades när han krävde sin väns frisläppande
Foto av 51-årige journalisten Xiao Shu från 13 maj 2013, där han håller upp en bok vars titel kan översättas som "Historiens härold" på en kinesisk tillställning. Xiao greps i fredags efter att ha krävt att människorättsaktivisten Xu Zhiyong, som greps den 16 juli, ska släppas. (Sina Weibo)


En känd veteranjournalist greps i fredags av Pekingmyndigheter efter att han krävt frisläppandet av människorättsaktivisten Xu Zhiyong.

Xiao Shu greps, misstänkt för att han tänkte ”samla människor för att störa den allmänna ordningen”. Han försvann efter ett möte med säkerhetsagenter på eftermiddagen. Den sista kända kontakten han hade var med sin vän, riskkapitalisten Wang Gongquan, som fick ett chattmeddelande från Xiao, där han sade att säkerhetsagenter hade kidnappat honom och förde ut honom från Peking.

Xiao är en av de som stödjer Nya medborgare-rörelsen, som grundades av bland annat Xu Zhiyong, och som kräver ett demokratiskt Kina med respekt för medborgerliga rättigheter.

Xiao Shu heter egentligen Chen Min, men skriver under namnet Xiao Shu, och han har kritiserat regimen i artiklar och kolumner i fastlandskinesiska publikationer som tidningen Southern Weekly och tidskriften Yanhuang Chunqiu. Han var en av de journalister och akademiker som tog initiativ till ett öppet brev den 23 juli där man krävde att Xu Zhiyong, som greps den 16 juli, skulle släppas. Brevet skrevs under av över 400 personer.

Kinas människorättssituation har försämrats på sistone enligt den amerikanske tjänstemannen Uzra Zeya, som pekade på ”försök att kontrollera och tysta aktivister genom att attackera deras familjemedlemmar och medarbetare”. Zeya tog som exempel hur myndigheterna har trakasserat aktivisten Chen Guangchengs familj och brodern till Liu Xiaobo, fredspristagaren som avtjänar ett 11-årigt fängelsestraff.

Översatt från engelska