Kinesisk toppbankchef formellt gripen för korruption
Tao Liming, vd för Postal Savings Bank of China (PSBC), greps nyligen misstänkt för korruption (Foto: Tencent Weibo)


Tao Liming, vd för Postal Savings Bank of China (PSBC), Kinas sjätte största kommersiella bank, fick i slutet av december formella korruptionsanklagelser riktade mot sig, efter att ha suttit frihetsberövad i flera månader.

Bland anklagelserna mot honom finns bland annat att han ska ha utfärdat illegala lån, tagit emot mutor och samlat in medel på olagligt vis, enligt Oriental Morning Post. 

Den 11 juni 2012 gav China Post och PSBC samtidigt ett uttalande där man meddelade att Tao Liming, tillsammans med den operative chefen på PSBC, Chen Hongping, samarbetade med myndigheterna i en utredning av deras personliga ekonomiska oegentligheter.

Det kom inga nyheter om Tao och Chen förrän den 6 juli, när en initierad källa sade till Oriental Morning Post att Chen Hongping “redan hade gripits”. Inga rapporter om utredningen mot Tao dök upp förrän de som nu publicerats.

Enligt en artikel i New Century Weekly ska PSBC illegalt ha gett lån till byggprojekt som Hunans vägdepartement utförde mellan 2009 och 2010. Taos yngre bror ska också ha varit inblandad, och han utreds nu för att ha krävt miljonbelopp i mutor i sitt arbete med att förhandla kontrakt till en ny motorväg i Hunan.

I en annan korruptionsutredning mot Chen Mingixan, före detta biträdande chef och numera partisekreterare på Hunans transportdepartement, kom uppgifter från en mellanhand som gav ledtrådar till fallet mot Tao Liming, enligt China Business. Chen utreds för närvarande för affärer kring vägbyggen.

Förutom de illegala lånen, anklagas Tao för korruption, eftersom han ska ha missbrukat räntan för lån mellan två banker. Enligt en källa i branschen, som talade med Oriental Morning Post, har PSBC vanligtvis mer sparande än lån, vilket lett till att andra finansiella institutioner såg dem som sin främsta långivare.

Gripandet av Tao Liming kan tyda på att allt högre uppsatta huvuden har börjat rulla i kampen mot korruption inom finanssektorn. Den nye antikorruptionschefen i Kina, Wang Qishan, har expertis inom ekonomi och finans, och att han utsågs till chef för partiets disciplininspektion sågs av somliga som ett tecken på att finanssektorn skulle bli en måltalva.

Man bör dock minnas att antikorruptionsutredningar och gripanden länge varit ett sätt inom kommunistpartiet att bli av med politiska fiender för att ersätta dem med sina egna favoriter. Det är oklart var någonstans Tao Limings fall passar in.

Översatt från engelska