Kinesisk tonåring anklagad för internetrykten har släppts
Yang Hui, 16, är en gymnasieelev som bor i Zhangjiahui, Gansu-provinsen. Han anklagades för att ha ”spridit rykten” på internet och lokala myndigheter höll honom frihetsberövad i sju dagar. (Foto: Weibo.com)


16-årige Yang Hui, som greps för att ha publicerat kommentarer på webben som var kritiska mot den lokala polisen i hans hemstad, Zhangjiachuan i Gansuprovinsen, släpptes nyligen efter att ha kvarhållits i sju dagar.

Den 14 september skrev Yang i ett av de i efterhand otillåtna inläggen: ”Polisen gjorde ingenting efter ett mord som begicks den 12 september i Zhangjiachuan. De misshandlade offrets familj.” Han skrev sedan ett nytt inlägg där han berättade att familjen till offret hade gripits av polisen. Ett av inläggen vidarebefordrades över 500 gånger, vilket enligt en ny lag innebär att man kan vidta rättsliga åtgärder mot honom. Tidningen Jinghua Times rapporterade om hur Yang greps, misstänkt för att ha ”försökt starta bråk och provocerat fram dispyter,” sade polisen. Yangs inlägg togs snabbt bort.

Zhangjiachuans byrå för offentlig säkerhet meddelade att Yangs straff skulle ändras från ”frihetsberövande” till ”sju dagars frihetsberövande”, enligt reportern Cui Yongli. Eftersom Yang hade suttit fängslad den tiden släpptes han några timmar senare.

Wang Shihua, Yangs advokat, sade att även om inlägget vidarebefordrats 500 gånger var det ingen lagöverträdelse, eftersom man inte kunde påvisa att inlägget hade fått några konsekvenser.

– Min son har inte begått något brott, vad finns det att vara rädd för? sade Yangs far, Yang Niuhu. Han har gett tillstånd till att sonens foto publiceras.

– Jag vet inte vad det är för brott min son ska ha begått som gjorde att de låste in honom en vecka utan rättslig prövning. Just nu oroar jag mig mest över på vilket sätt den här traumatiska upplevelsen kommer att påverka honom på lång sikt, sade Yang Niuhu.

Översatt från engelska.