Kinesisk telekomjätte kan spionera på alla sina användare
Ordföranden och vd:n för China Unicom, Chang Xiaobing, talar på en presskonferens i Hongkong den 8 augusti 2013. Företaget påstås kunna spionera på sina användare, enligt en kinesisk säkerhetswebbplats. (Foto: Dale de la Rey/AFP/Getty Images)


China Unicom, ett av Kinas största statsägda telekomföretag, har byggt upp system för att avlyssna telefonsamtal och lokalisera användarna geografiskt. Resultaten publicerades den 8 januari av en användare som kallar sig ”Åskådare Jia” på WooYun.org, – en webbplats där säkerhetsforskare rapporterar säkerhetsproblem och leverantörer ger feedback.

Statliga telekomföretaget China Unicom är världens tredje största mobiloperatör. Företagets påstådda spionsystem gör att det kan komma åt alla användares telefonsamtal och lagrad SMS-trafik, spåra var användarna befinner sig, samt leta upp deras registrerade konton på sociala medier.

För att kunna spionera på sina användare skulle China Unicom endast behöva den aktuella användarens mobilnummer, enligt inlägget från ”Åskådare Jia”. Systemet kan också spåra e-postkonton som registrerats med mobiltelefon, samt teknisk information om själva telefonen, inklusive dess IMEI-nummer och modell.

Säkerhetsbyrå köpte trojan

Nyheten kommer bara en månad efter rapporter om att den kinesiska regimens byrå för offentlig säkerhet i Wenzhous ekonomiska och tekniska utvecklingszon i sydöstra Zhejiangprovinsen, hade köpt skadlig programvara i form av en trojan, för övervakning av folks mobiltelefoner i Kina.

I december 2014 publicerade säkerhetsbyrån på sin hemsida att den lagt 149 000 yuan (ungefär lika mycket i kronor) på trojanen som attackerar Android-mobiltelefoner och ”jailbroken” iPhones. Byrån sade att den lade ytterligare 100 000 yuan på ett system för att infektera Android-smartphones och iPhones med trojanen.

China Unicom sällar sig nu också till sådana företag som Huawei och ZTE, andra stora kinesiska telekomföretag, som tros utgöra stora säkerhetsrisker för användarna. Det amerikanska representanthusets underrättelsekommitté gav ut en rapport i oktober 2012 som listade några av säkerhetsproblemen kring Huawei och ZTE. Huawei har också kopplingar till den kinesiska militären.

Forskare har upptäckt flera bakdörrar i Huaweis telekomutrustning, vilka skulle kunna ge den kinesiska regimen tillgång till all information som passerar igenom den. Nära en tredjedel av alla Huaweis mobiltelefoner skulle enligt uppgift kunna övervakas av den kinesiska regimen.

”Alarmerande nivå”

I en intervju med Radio Free Asia hävdade Ye Du, en kinesisk oberoende skribent, att användare i Kina är medvetna om att den kinesiska regimen i synnerhet försöker övervaka de populära sociala nätverkswebbplatserna Weibo och Weixin. Detta faktum är en av de röda flaggorna i China Unicoms system som kan upptäcka en användares sociala nätverkskonton.

Ye sade: ”Det här skamlösa agerandet från säkerhetsavdelningen, inköp av trojan från ett statligt teknikföretag för att övervaka mobilanvändare, visar att upprätthållandet av stabiliteten har nått en alarmerande nivå i Kina”.

Kinesisk ”demokrati”: Tvångsstudier, spioneri och övervakning