Kinesisk student ville besöka sin fängslade far - åtalades
Högskolestudenten Bian Xiaohui håller upp en banderoll med texten, ”Jag vill träffa min far”, på gatan den 3 mars 2014. Bian, och hennes kusin som tog fotot, har fängslats. De åtalades den 12 december för att ha ”spridit propaganda om att Falun Gong förföljs” genom att ha lagt ut fotot på internet. (Foto: Skärmdump / Weibo.com)


Den 12 december åtalades den kinesiska högskolestudenten Bian Xiaohui och hennes kusin för att de försökt få kontakt med Bians far i fängelset. Domstolen använde en obskyr bestämmelse i brottsbalken, som somliga menar är olaglig, och som har speciellt skapats för att förfölja den andliga metoden Falun Gong, som Bians far utövar.

Ingen advokat tilläts att försvara de två åtalade; inte heller tilläts anhöriga vara med under i rättegången.

Olagligt åtal

Kvinnorna anklagas för ett brott som, enligt deras advokater, inte ens finns i lagböckerna. Advokaterna har meddelat att hela proceduren med frihetsberövandet och rättegången i sig själv är olaglig.

Åtalspunkten som man använder mot de två kvinnorna är artikel 300 i brottsbalken: ”att använda hemliga sällskap, onda religiösa organisationer och vidskepelse för att underminera lagen.”

Den här artikeln, som hastigt kom till 1999 som en sorts gummiparagraf för att förfölja Falun Gong, har fått mycket kritik av juridiska experter. Den anses godtycklig, och somliga menar rentav att den strider mot lagen. Trots detta används den av säkerhets- och rättssystemet i den pågående kampanjen mot Falun Gong.

Bian och hennes mor och vän greps

Bian Xiaohui, från staden Tangshan i Hebeiprovinsen, greps av polis i mars när hon försökte besöka sin far i fängelset. Fadern är en Falun Gong-utövare som 2012 dömdes till 12 års fängelse för sin tro, och för sin kamp för att avslöja förföljelsen. Efter att fängelset i Hebei upprepade gånger nekat henne besök, ställde sig Bian på gatan och höll upp en banderoll med texten, ”Jag vill träffa min far”. Hon kördes då bort av polis.

Chen Yinghua, en Falun Gong-utövare och släkting till Bian, fotograferade henne när hon höll upp banderollen och lade sedan ut bilden på internet. En vecka senare greps de två kvinnorna och Bians mor. Bian och Chen anklagas för att ha ”spridit propaganda om att Falun Gong förföljs”, enligt advokater som talat med Chens mor.

Falun Gong är en andlig metod som inkluderar qigongövningar och en moralfilosofi. Den har förföljts sedan 1999, då fler kineser hade börjat utöva den än det fanns medlemmar i kommunistpartiet. Enligt rapporter har tusentals utövare torterats till döds, samtidigt som experter säger att tiotusentals har avrättats i en process där deras organ skördas för att säljas.

Anhöriga och advokater förbjöds närvara i domstol

Inga anhöriga tilläts närvara under rättegången, och inte heller den kanadensiske vicekonsuln, som skulle representera Chens föräldrar, som bor i Kanada. Alla de tre advokater som Bian och Chen anlitat nekades att närvara i domstolen och kunde därför inte försvara sina klienter.

Detta är den andra rättegången mot Bian och Chen. Den första ägde rum den 21 augusti, men sköts upp efter att advokater lämnat in en protest mot vad de säger var olagligt agerande från rättens sida, enligt New York-baserade New Tang Dynasty Television (NTD).

”De till och med inskränkte advokaternas uttalanden. De gjorde precis vadhelst de ville. De hotade med att slänga ut advokaterna och vi varnades hela tiden så fort vi sade något. Vi advokater kunde inte tala normalt, och tvingades gå därifrån”, sade Chens advokat Zhang Jianwei vid det tillfället.

Under de nio månader som gått sedan hon greps har Chen hungerstrejkat flera gånger i protest mot att hon frihetsberövats. Enligt hennes mor är hennes hälsa dålig.