Kinesisk student fast i Sverige
Kinesiska studenten Xiao Qiao protesterar i Stockholm, på skylten står det: ”Ge tillbaka min rättighet att återvända till mitt hemland! (Foto: Huizhi/Epoch Times)


Studenten Xiao Qiao som är på besök i Sverige är fångad i landet utan någon rättsstatus, efter att Shenzhens Allmänna säkerhetsbyrå förbjöd henne att åka hem till Shanghai.

2002 startade Xiao, vars familjenamn är Li Jianhong, en oberoende webbsida i Kina med namnet QiMeng Forum (Ett forum för upplysning). På webbsidan fanns information om fjärde juni-massakern på Himmelska fridens torg och stängdes ned av kinesiska myndigheter.

Xiao kom till Sverige 2008 genom en inbjudan från Sveriges kulturdepartement. Hon bodde i Stockholm och hade ett visum som räckte till oktober 2009. När hon åkte hem till Shanghai deporterade myndigheten för in- och utresor i Shenzhen henne till Hongkong – där hon inte har något permanent uppehållstillstånd. Hon flög därför tillbaka till Sverige för att vädja om humanitär hjälp.

– Mitt pass har gått ut. Jag har skickat ett brev till den kinesiska ambassaden där jag vädjar om ett nytt pass. Jag kräver dessutom en öppen ursäkt och ekonomisk kompensation från Shenzhens allmänna säkerhetsbyråns myndighet för in-och utresor för att de nekat mig inträde till Kina förra månaden.

Wang, en tjänsteman på den kinesiska ambassaden i Stockholm, tog sig an Xiaos fall. Hon sade att tjänstemannen hade berättat för henne att hennes krav på ursäkt och kompensation var uteslutet.

Om hon fortsatte att envisas med sådana krav skulle det vara omöjligt att förnya hennes pass. Han rekommenderade henne att visa ”ånger” genom att be de kinesiska myndigheterna om ursäkt för all slags uppförande från hennes sida som hade förolämpat landet.

Xiao hade omedelbart svarat tjänstemannen:

– Detta är löjligt. Oavsett vilket brott eller fel som jag anklagas för, hoppas jag att situationen kunde lösts efter att jag återvänt till Kina och genom en rättslig process.

Originalartikel på kinesiska