Kinesisk statlig television svartmålar gripen människorättsadvokat
Wang Yu i Hongkong, den 20 mars 2014. Den framstående människorättsadvokaten Wang Yu, en av hundratals människorättsaktivister som gripits på sistone, svartmålas nu på kinesisk statstelevision. (Philippe Lopez/AFP/Getty Images)


Den kända kinesiska människorättsadvokaten Wang Yu, som var en av många advokater som greps i den stora arresteringsvågen i Kina nyligen, svartmålas nu i kinesisk statlig television. Ett klipp på henne där hon skäller domstolen för att vara ”gangsters” har visats, men vad som inte visades var den misshandel och de övergrepp som föregick hennes utbrott.

På filmen, som togs den 19 juli, gestikulerar Wang Yu och säger ”Ni är gangsters allihop. Ta det till protokollet: Ni är gangsters, gangsters allihop”. Därefter förs hon ut av domstolspoliserna.

Filmen visades som en inslag på kinesiska statstelevisionen CCTV, där det påstods att hon ”störde ordningen i rätten”. Det här var kommunistpartiets senaste försök att förstöra människorättsadvokaternas rykte, och det stämmer väl in i den pågående kampanjen där man har massgripit advokater, personal på advokatbyråer och andra människorättsaktivister och försökt utmåla dem som ett hot mot samhället.

Våldsamt överfall

Vad CCTV undvek att visa var dock att en kvinnlig åtalad reste sig upp för att protestera mot ett brott mot rättsproceduren, men blev sparkad, gripen i nacken och nedtryckt på marken av tre personer.

En annan av advokaterna i fallet, Dong Qianyong, försökte protestera mot överfallet, men då blev han i sin tur utkastad, nedtryckt på marken och utsatt för ett strypgrepp tills han svimmade.

Det var då som Wang Yu fick nog, ställde sig upp och ropade: ”Ni är ett gäng gangsters, fyra stora män som ger sig på en kvinna. Ni borde skämmas!” Därefter fällde hon kommentarerna som syntes i CCTV-klippet, varefter hon också kastades ut.

44-åriga Wang Yu kommer från Ulanhot i Inre Mongoliet, och är en av Kinas mest framstående människorättsadvokater. Hon har representerat kända personer som den uiguriske akademikern Ilham Tohti, dissidentkonstnären Ai  Weiwei och människorättsaktivisten Wu Gan.

Fallet som CCTV-klippet kom ifrån gäller tre Falun Gong-utövare som greps i nordöstra Kina 2013. Förhandlingarna i fråga, som ägde rum den 22 april i Shenyang i nordöstra Kina fulla av rättsliga oegentligheter och rena rättsövergrepp. Detta är vanligt i kinesiska rättsfall, inte minst i de som involverar utövare av den förföljda andliga metoden Falun Gong.

Nio dagar innan CCTV visade klippet hade säkerhetsstyrkor runt om i Kina massgripit personal på advokatbyråer och aktivister som kämpar för utsatta grupper och personer i rättsfall som i de flesta fall inte går att vinna, än mindre tjäna pengar på. Likväl har de utmålats av kommunistpartiet som ett gäng som försöker störa samhällsordningen för egen vinnings skull.

Kritiska röster

Många kritiska röster har höjts på internet i Kina. Flera har påpekat att klippet med Wang Yu var för kort för att man skulle kunna se att hon var den som provocerade. Andra ville veta mer om hela rättsförhandlingen.

”Under vilka omständigheter skrek advokat Wang Yu åt domaren?” undrade He Bing, vice fakultetschef på China University of Political Science, på mikrobloggen Sina Weibo.


Människorättsadvokaten Wang Yu gestikulerar mot rätten i Shenhes distriktdomstol i staden Shenyang i Liaoningprovinsen, den 22 april 2015. (Skärmdump från CCTV)

Människorättsadvokaten Wang Yu gestikulerar mot rätten i Shenhes distriktdomstol i staden Shenyang i Liaoningprovinsen, den 22 april 2015. (Skärmdump från CCTV)

Två personer med kunskap om rättegången den 22 april – en advokat och ett ögonvittne – har pratat anonymt med Epoch Times om hur CCTV förvridit bilden av Wangs agerande genom att inte presentera sammanhanget. De vågade inte uppge sina namn just på grund av den arresteringsvåg mot advokater och aktivister som nu pågår i Kina.

Wang har ofta hårt kritiserat den brutala behandling som hennes klienter utsatts för, och hon kastades med våld ut ur en domstol i Hebei så sent som den 2 juli i år efter att ha protesterat mot att hon inte fick genomföra ett korsförhör. Hon greps i sitt hem i Peking en vecka senare.

Hennes make har också gripits och hennes 16-årige son får inte lämna landet och övervakas. Flera andra personer från hennes advokatbyrå, Fengrui, har också gripits eller försvunnit i vågen av arresteringar. Enligt Hongkongbaserade organisationen China Human Rights Lawyers Concern Group har sammanlagt över 240 personer gripits sedan den 10 juli.