Kinesisk spionteknologi installerad i bilar från Hongkong
Avlyssningsapparaten, fotograferad och dokumenterad av Hongkongtidningen Apple Daily. (Foto: Epoch Times)


Kinesiska myndigheter har i flera år installerat övervakningsutrustning i alla bilar som har dubbel registrering för både Kina och Hongkong, något som skapat ett enormt nätverk för spionage, enligt en Hongkongtidning.

I artikeln i Apple Daily hävdas att inspelningsutrustningen började installeras som ”inspektions- och karantänkort” i juli 2007. De installerades gratis av staden Shenzhens inspektions- och karantänbyrå på tusentals fordon.

Det var smugglare som först upptäckte att det var något underligt med ”korten”. En källa sade till Apple Daily att efter att korten installerats hade myndigheterna på fastlandet inga problem att plocka de bilar som fraktade smuggelgods.

— Vi hade bara smuggelgods i tre eller fyra bilar av tio som vi använde, för att minska risken, men gränsvakterna tog allihop. Deras exakthet var helt overklig, berättade smugglaren enligt Apple Daily.

Apparaten, som inte är större än en handdator, tejpas fast på fordonets vindruta. Skyddstejp döljer skruvarna, troligen för att förhindra att man försöker öppna den. Det stoppade dock inte Apple Daily från ta loss apparaterna och ta med dem till olika experter som undersökte dem, och de visar bilder på de öppnade apparaterna på sin webbupplaga, med grafik som visar vad de olika komponenterna är för något.

Apple Daily skriver att de tog apparaterna till en universitetsprofessor och en privatdetektiv, som båda bekräftade att de kunde användas för spionage.

Zhang Dawei, som presenteras som ”privatdetektiv sedan över 30 år tillbaka” undersökte apparaten och sade till Daily att den definitivt kunde användas för hemlig övervakning.

Zhen Liming, professor vid elektronikingenjörsavdelningen på University of Hong Kong, tog isär en av apparaterna och bekräftade även han att den kunde brukas för att smyglyssna på konversationer.

Han sade även att den har lång räckvidd.
– Den kan skicka sin signal upp till 20 km, så som den som installerat dem vill, kan man lyssna även när fordonen är i Hongkong.

Två av de regioner i Hongkong som apparaten skulle kunna skicka data tillbaka till Kina ifrån är Sha tin och Tuen mun.

Betydligt billigare chip kan användas för att undersöka inspektionsstatus vid enkla gränspasseringar, sade Zhang.
– Den här apparaten använder chip som vanligen återfinns i bluetooth och röstinspelningsapparater, som är designade för röstmottagning.

Han bedömde det därför som ”mycket troligt” att de användes för övervakning.

Daily Apple intervjuade flera bilförare i Hongkong för att få deras reaktioner. Som man kan förvänta var många av dem upprörda.

Deng, som driver en fastighetsfirma sade:
– Om vi anställde en hemhjälp skulle vi inte ens få ha en övervakningskamera i henner rum med tanke på integritetsskyddet. Man kan inte bara göra precis som man vill.

En högt uppsatt chef på ett oidentifierat företag sade att de som tillåts ha dubbel registrering ofta har finansiell makt. Om deras affärskonversationer i bilen spelas in och informationen sprids kan det vara nog för att ruinera folk.

Nyhetssajten HKBusiness.net skrev att företag som investerat mer än 1 miljon dollar på det kinesiska fastlandet och betalat mer än 30 000 yuan i skatt det senaste året är kvalificerade för dubbel registrering.

Apple Daily citerade en källa som sade att det finns minst 20 000 bilar med dubbel registrering och tiotusentals lastbilar och bussar.

En reporter på tidningen gick till Shenzhens inspektions- och karantänbyrå och konfronterade dem med anklagelserna. Personalen förnekade bestämt det hela, enligt tidningen. De informerade tidningens reporter på kantonesiska att apparaten ”inte var så högteknologisk”.

Översatt från engelska