Kinesisk sjukhuschef kopplad till organstölder utreds för korruption
Kinesiska kommunistpartiets disciplinorgan utreder nu Wang Guanjun, chef för Jilins första universitetssjukhus. Transplantationer på sjukhuset i fråga har av sajten minghui.org kopplats till organstölder från levande Falun Gong-utövare i Kina. (Foto: skärmdump/ jlu.edu.cn)


Chefen för ett sjukhus i Jilinprovinsen i nordöstra Kina, som har anklagats för att stjäla organ från Falun Gong-utövare, utreds nu av Kinesiska kommunistpartiets disciplinorgan.

Den 3 augusti meddelade den centrala kommissionen för disciplininspektion att Wang Guanjun, som förutom att han är chef på Jilins första universitetssjukhus även är medlem av universitetets ständiga partikommitté, utreds för "allvarliga brott mot disciplinen och lagen".
Förutom Wang har minst 12 universitetsledare utretts av partiet i år, och en tredjedel av dem kommer från medicinska universitet, enligt statliga Beijing Youth Daily.

Tidningen rapporterade om de här 12 utredningarna som en del av den pågående antikorruptionskampanjen inom kommunistpartiet, och Wangs fall kommer troligen också att hamna i den kategorin.

Epoch Times har dock rapporterat om att i många fall där partitjänstemän anklagats för korruption, så har det i själva verket handlat om en politisk utrensning, även om personen faktiskt gjort sig skyldig till korruption.
Wang har varit chef för Första universitetssjukhuset i Jilin sedan 2004.

Sajten minghui.org som bland annat samlar rapporter om förföljelse mot Falun Gong-utövare i Kina, har flera gånger rapporterat om att Jilinsjukhuset varit involverat i att med tvång ta organ från levande människor under den tid som Wang har lett sjukhuset.
1999 inledde den dåvarande regimledaren Jiang Zemin en kampanj för att utplåna den andliga metoden Falun Gong. Enligt minghui.org har över 3 700 utövare dött av tortyr eller andra övergrepp. Hundratusentals har gripits.

Enligt forskare så kan många av de gripna Faun Gong-utövarna, förutom att de har utsatts för tortyr och hjärntvätt, även ha dödats för sina organ. Man tror att tiotusentals utövare kan ha dödats för sina organ, som sedan säljs till personer som behöver en transplantation.
Utanför Jilins första universitetssjukhus port finns en skylt som meddelar att sjukhuset är ett transplantationscenter och erhåller finansiering för detta.

Minghui rapporterade i juni 2006 att över 20 transplantationer genomfördes på sjukhuset under april och maj det året. Bara i två av dem kom organen från familjemedlemmar. I samtliga andra fall var donatorn okänd

Mellan juli och september 2006 genomfördes sju eller åtta njurtransplantationer om dagen på sjukhuset, enligt Minghui. Sidan rapporterade även bland annat att hjärtan matchades på omkring 20 dagar, medan det i resten av världen normalt tar flera månader eller år att hitta matchande hjärtan för transplantation. Transplantaten anlände dessutom till sjukhuset i polisbil, bevakad av beväpnade poliser.


Rapportering av Lu Chen