Kinesisk programledare riskerar åtal efter privat skämt om Mao
Mao Zedongs porträtt på Himmelska fridens torg, 10 mars 2015. Än idag är det mycket farligt att kritisera den forne kommunistledaren, som en kinesisk programledare fått erfara, efter att ett privat skämt lagts ut på internet. (AP Photo/Andy Wong)


Nästan fyra decennier efter Mao Zedongs död är det fortfarande en dödssynd för medlemmar av Kinesiska kommunistpartiet att göra narr av ”den store rorsmannen”. Det fick en omtyckt kinesisk programledare nyligen erfara.

Bi Fujian, programledare på statliga kinesiska TV-jätten CCTV, stängdes av från sina arbetsuppgifter i april i år, och utreddes av myndigheterna, efter att ett 76 sekunder långt klipp från en privat middag dök upp på internet, där han sjunger revolutionär opera och lägger in elakheter om Mao mellan raderna.

”Kommunistpartiet! Ordförande Mao!” sjöng Bi. ”Vilken skada den där [svordom] gamle Mao har åsamkat oss!” fortsatte han, vilket ledde till skratt runt bordet. Efter att han kritiserats gick Bi ut i sociala medier och bad om ursäkt.

Den nyligen utkomna augustiupplagan av Kinesiska kommunistpartiets antikorruptionsenhets tidning innehåller en artikel som antyder vad Bi går för öde till mötes: att ha ”förlöjligat och skadat” en gammal partiledares image bedöms ”inte som ett allmänt disciplinproblem, utan som ett allvarligt brott mot den politiska disciplinen”.

”CCTV måste allvarligt hantera den här frågan i enlighet med relevanta bestämmelser, och låta detta utgöra en varning för sin personal”, fortsatte artikeln.

Riskerar utrensning
Det här bådar inte gott för 56-årige Bi, som innan han stängdes av var en av Kinas mest uppburna programledare. Han ledde bland annat ”Stjärnornas aveny”, Kinas motsvarighet till ”Idol” och flera program i samband med den kinesiska månfestivalen, som miljoner kineser både i och utanför Kina tittar på.


Bi Fujian, populär programledare på statliga CCTV, som stängdes av efter syrliga kommentarer mot Mao Zedong. (Skärmdump/Global Times)

Bi Fujian, populär programledare på statliga CCTV, som stängdes av efter syrliga kommentarer mot Mao Zedong. (Skärmdump/Global Times)

Anklagelsen om ”allvarlig disciplinöverträdelse” har riktats mot många partitjänstemän på senare år i den stora kampanjen mot korruption. Alla som fått den stämpeln på sig har rensats ut ur partiet och fängslats efter utredningar.

Bi har enligt Hongkongtidningen Ming Pao slutat på sitt jobb. Den kinesiskspråkiga utgåvan av tyska tidningen Deutsche Welle rapporterade att en annan programledare har ersatt honom på ”Stjärnornas aveny”, och att man till och med har spelat in nya versioner av avsnitt där han var programledare.

På Kinas internet är folk oense i frågan om Bis beteende. Somliga menar att han är en vanlig person som helt enkelt inte repeterade partiets propaganda vid en privat tillställning, medan andra anser att han är en total förrädare mot partiet.

Liknar kulturrevolutionen
Flera analytiker av Kinas politik har liknat agerandet mot Bi Fujian vid förföljelsen under kulturrevolutionens dagar, när folk dömdes till åratals straffarbete för att ha fällt negativa kommentarer om Mao, eller nästan slogs ihjäl av rödgardisterna för minsta lilla politiska snedsteg.

Chen Pokong på New York-baserade New Tang Dynasty TV sade i samband med att incidenten inträffade i april att det kinesiska folket (syftande på dem som lade upp videon med det privata skämtet på internet) med det här visar att de fortfarande inte har slutat agera som regimens angivare. Han påpekade också att partiet självt har en historia av att förtala och vanhedra tidigare ledare som fallit i onåd. Han menade dessutom att Bi var mild i sitt uttalande, eftersom Mao var ”en brutal diktator”, helt i nivå med ”slaktare som Adolf Hitler, Josef Stalin och Pol Pot”.

”För att tala klarspråk så säger folk att Bi knappt förolämpade Mao alls”, tillade Chen Pokong.