Kinesisk professor sparkad för undervisning om konstitutionalism
Ett odaterat foto av professor Zhang Xuezhong som nyligen sparkades för att ha undervisat om konstitutionalism. (Weibo.com)


En juridikprofessor i Shanghai sparkades förra veckan från sitt lärarjobb för att ha undervisat och skrivit artiklar om konstitutionalism. Det är ett ämne som liberaler i Kina, som söker begränsa statens makt, har samlats kring men också något som hårt attackerats av kommunistförespråkare som ser det som slutet på det ”folkets demokratiska diktatur” som de infört.

Zhang Xuezhong, juridiklektor vid East China University of Politics and Law i Shanghai, meddelades av universitetet att han inte längre fick undervisa vid institutionen. Universitetsstyrelsen sade till honom att beslutet fattades ”gemensamt av universitetets kommunistpartikommitté”, enligt människorättssajten China Change. 

Eftersom Zhang hoppade av från det Kinesiska kommunistpartiet förra hösten ifrågasatte han huruvida beslutet var lagligt. Han hade stängts av tillfälligt på grund av hans stöd för motståndet mot kurser i ”nationalkunskap” i Hongkongs skolor. Senare hoppade han av kommunistpartiet.

Zhangs artiklar om konstitutionalism har kritiserats av universitetsanställda, som framför allt stördes av en artikel som han publicerade i juni.

Trots att Kina har en konstitution, så är den underkastad partiets tolkningar. Partiet står också över konstitutionen, och ändrar den emellanåt enligt de senaste politiska besluten. Förespråkare av konstitutionalism, som exempelvis Zhang, vill att den kinesiska konstitutionen ska vara den högsta lagen, och inte stå under partiets kontroll.

”Universitetet klargjorde för mig att artikeln var en kränkning av Folkrepubliken Kinas konstitution, och att den på samma gång bröt mot lärarnas etiska regler”, förklarade han i ett uttalande, där han ifrågasatte universitetets ståndpunkt och försvarade sin egen legala ståndpunkt.

Han berättade om de olika händelserna under dispyten med universitetet: ”En fakultetsmedlem var av åsikten att jag var lärare i juridik och inte borde skriva artiklar om konstitutionalism.”

”Nu när avstängningen har lett till stort intresse från allmänheten anklagar universitetet mig för att ’fabricera fakta’”, fortsatte han.

Tidigare i år när partiet gick ut med ett meddelande till de olika institutionerna om att man förbjudit sju olika känsliga ämnen, var Zhang den första professorn som offentliggjorde det till allmänheten.

Instruktionerna kring de ”sju ämnena som inte ska nämnas” förbjuder undervisning på universitet och högskolor i universella värden, pressfrihet, civilsamhälle, medborgerliga rättigheter, kommunistpartiets historiska misstag, oligarkisk kapitalism, och rättsväsendets oberoende.

Zhang representerar för närvarande två medborgare som gripits för att ha deltagit i New Citizens’ Movement, en informell medborgargrupp, vars tillvägagångssätt är ”middagsbjudningar” där deltagarna tillsammans diskuterar Kinas konstitution och andra juridiska frågor över en middag.

Partiet bedriver en offensiv mot deltagare och organisatörer, och de gripna har anklagats för att ”samla ihop folk för att störa ordningen på offentlig plats” och liknande politiskt laddade, vaga begrepp.

Partiet har nu klart och tydligt förbjudit diskussioner och undervisning i konstitutionellt styrelsesätt, trots att det nyligen tolererades, enligt Geremie Barmé, ordförande för Australia National University’s Australian Centre on China in the World.

”Partiets myndigheter har sedan mars/april sagt att det inte finns något meningsfullt att diskutera i detta, eftersom det kommer att leda till politisk upplösning och kaos”, förklarade han för tidningen The Australian.

Översatt från engelska.