Kinesisk professor misstänks ha deporterats från Ryssland
Gao Chunman, andra från vänster, på en bild tagen vid en rysk Falun Gong-konferens. (Foto: Epoch Times/arkiv)


Ryska myndigheter utvisade i söndags med stor sannolikhet den andra Falun Gong-utövaren till Kina på bara två månader, trots att båda befann sig i landet under skydd av FN-flyktingsstatus.

I söndags förde den ryska immigrationsmyndigheten med våld bort Gao Chunman från sitt hem i S:t Petersburg. Gao Chunman är professor emeritus vid Kinas elituniversitet Tsinghua i Peking. Deporteringen är i veckan inte bekräftad, men mycket talar för att den genomförts.

Mira Gao upptäckte vid halv 18.30-tiden på söndagen att hennes make bortförts och ringde omedelbart polisen. Senare på kvällen meddelade polisen att Gao fanns i Moskva och skulle avvisas med nästa flyg till Peking.

I ett uttalande säger den ryska Falun Dafa-föreningen att deporteringen av professor Gao är ett brott mot artikel 33 i den internationella flyktingkonventionen, som Ryssland har ratificerat. I den sägs att Ryssland har ansvaret för att inte skicka en person till omedelbar fara utanför dess territorium.

År 2000 tvingades Gao Chunmin lämna Kina på grund av förföljelse av Falun Gong, som han utövat sedan 1994.

2003 ansökte Gao om status som FN-flykting, vilket godkändes. Vid flera tillfällen har Gao utan framgång sökt asyl i Ryssland. Senast 2006 på grund av försämrad hälsa. Han är sedan tidigare handikappad.

Mira Gao ser likheter mellan deporteringen av hennes man och den av Ma Hui den 29 mars. Hon och hennes dotter togs från bostaden i S:t Petersburg och fördes till Kina samma dag. Även hon levde i Ryssland som FN-flykting.

Erping Zhang, talesman för Falun Dafa Informationcenter i New York kommenterade bortförandena:

– Uppenbarligen har den kinesiska kommunistregimen pressat de ryska myndigheterna att tillfångata och deportera människor enbart för att de utövar Falun Gong. Dessa händelser är uppenbara brott mot internationell lagstiftning, och att ryska myndigheter böjer sig för sådana påtryckningar är förskräckligt.

Kompletterande rapportering av Lidiya Talaizadeh.

Översatt från engelska.