Kinesisk polisman klädde ut sig till knivbeväpnad demonstrant i Lhasa
Bild som visar demonstranter i Lhasa, som distribuerats av Kinas ambassad i Tibet. Mannen uppe till höger har identifierats som förklädd kinesisk polisman.


Det har kommit vittnesmål som pekar på att Kinas regim ligger bakom våld i Lhasa i Tibet.

Dalai Lamas kinesiske översättare Ngawang Nyende har fått kontakt med ett vittne som sett en kinesisk polisman i Lhasa som klätt ut sig till tibetansk demonstrant och anslutit till oroligheterna med en stor kniv i handen.

Vittnet är en kinesisk kvinna från Thailand, som vill förbli anonym. Hon studerade I Lhasa när protesterna bröt ut.

Efter protesterna den 14 mars fördes hon och flera andra utlänningar till en polisstation. Där såg hon en man med en kniv i sin hand, tillsammans med några gripna tibetaner. Senare tog mannen av kläderna i tibetansk stil och satte på sig en polisuniform.

Dagen därpå fördes kvinnan ut ur Lhasa tillsammans med andra utlänningar. När hon via Nepal anlänt Indien kände hon igen den tibetanskt klädde polismannen i Lhasa i BBC:s nyhetssändning, som visade det foto Kinas ambassad hade skickat till media.

Ngawang Nyendra sade att vittnet blev chockat när hon såg polismannen i BBC:s sändning. Hon förstod då att mannen hade klätt ut sig till tibetan för att egga folket till upplopp.

På samma bild, distribuerad av Kinas ambassad vid ett senare tillfälle, är mannen med kniven borttagen.

På samma bild, distribuerad av Kinas ambassad vid ett senare tillfälle, är mannen med kniven borttagen.