Kinesisk polis sköt mot tibetaner


En demonstration som utfördes av tibetaner i Kina slutade i blodbad i måndags efter att polis öppnat eld. En man dog och minst 30 skadades, enligt rapporter i media och uppgifter från människorättsgrupper.

Mannen som dödades var Norpa Yonten, en 49-åring från Draggohäradet (Luhuo på mandarin), Sichuanprovinsen, där skottlossningen ägde rum.

Tibetaner protesterade utanför kommunistpartiets kontor på måndagsmorgonen, lokal tid, och delade ut broschyrer som förespråkar tibetansk frihet, när polis med våld slog ned protesten, enligt Free Tibet, en London-baserad tibetansk människorättsgrupp.

Tibetanerna som skadades fördes till Draggoklostret i närheten, där de fick läkarvård. Yontens kropp fördes också dit.

International Campaign for Tibet, en annan grupp som förespråkar tibetanernas självständighet, sade att tre människor dödades och nio skadades, enligt Voice of America.

Skottlossningen inträffade mitt i en orolig tid då flera personer tänt eld på sig själva, både i Tibet och tibetanska områden i Kina. Sedan mars 2011 har minst 16 tibetaner, de flesta av dem munkar, dött i självbränningsprotester. Draggo är inte långt ifrån Daofu, där minst två tibetaner har satt eld på sig själva de senaste månaderna.

“Tibetaner har tagit till denna desperata åtgärd i ren frustration mot de kinesiska myndigheternas politik och program som syftar till att utplåna den tibetanska identiteten”, enligt centrala tibetanska administrationen, den tibetanska exilregeringen.

Skottlossningen inträffade den första veckodagen precis efter det kinesiska nyåret, då de flesta familjer samlas och firar helgen tillsammans.

Översatt från engelska.