Kinesisk polis sköt fyra uigurer till döds under religiös högtid
Beväpnad polis patrullerar gatorna i muslimska uiguriska kvarter i Urumqi den 29 juni 2013, efter en rad terrorattacker i Xinjiang-regionen på senare tid. Säkerhetsstyrkor sköt nyligen fyra uigurer till döds. (Foto: Mark Ralston/AFP/Getty Images)


Kinesisk polis sköt mot uigurer i Xinjiang den 8 augusti under det muslimska Eid-firandet. Minst fyra dödades och över 20 skadades, inklusive en fyraåring som sköts i magen. Vittnen avslöjade nyligen fler detaljer kring dödsskjutningarna.

Medan uigurer förberedde sig för Eid Al-Fitr, en fest som markerar slutet på Ramadan, den månad med fasta och bön som praktiseras av muslimer runtom i världen, förbjöd de lokala myndigheterna i Xinjiang all religiös aktivitet. Myndigheterna kallade in över 20 beväpnade poliser vid klockan ett på natten den 8 augusti för att övervaka eventuella överträdelser av förbudet i området. Det ledde till en fyra timmars konfrontation med över 1 000 personer ur lokalbefolkningen.

När polisen misslyckades med att skingra folkmassan började de skjuta in i den. En 27-årig man råkade i gräl med polisen och anklagades för att ”uppvigla folkmassan”. Han sköts i huvudet.

Ett vittne berättade för Radio Free Asia att en fyraåring blev skjuten i magen och en 40-årig kvinna, som letade efter sin son, dog när hon sköts i armen och benet.

Myndigheterna hade brutit sig in i folks hem en dag tidigare och arresterat uigurer för att hindra dem från att ”delta i olaglig religion”, sade Dilshat Reshit, en talesman för World Uighur Congress, som citerades av Sound of Hope Radio Network, en kinesiskspråkig oberoende radiokanal.

Fler säkerhetsstyrkor är på väg till Xinjiang, enligt regimens språkrör Global Times.

Översättning till engelska av Hsin-Yi Lin.

Översatt från engelska