Kinesisk polis försöker hämta en tibetansk munks döda kropp
Tsewang Norbu. (Foto: Free Tibet)


Efter att en tibetansk munk tänt eld på sig själv, sände kinesiska myndigheter mer än tusen poliser för att belägra munkklostret där kroppen fanns. Många var rädda att det skulle leda till en våg av repression i tibetbefolkade Garze-prefekturen.

Enligt källor som känner till situationen, har polisen stängt av elen, vattnet och mattransporter för de 100 munkarna i Nyitso-kloster och har försökt hämta kroppen av 29-årige Tsewang Norbu.

För att stödja munkarna i munkklostret flockades många närbelägna tibetaner till munkklostret för att konfrontera polisen, sade källan. Deras telefoner och internettjänster hade också stängts av av lokala myndigheter.

– Elen och vattnet har varit avstänga i dagar och man har stoppat mattransporterna, sade en munk till AFP i en telefonintervju i tisdags från klostret i Sichuanprovinsen som är nära belägen till klostret i Tibet.

Twewang Norbu ska ha tänt eld på sig själv i måndags framför byggnaden till länsmyndigheten efter att ha druckit och sprutat bensin på sig själv i protest mot kinesiska myndigheters förbud mot firandet av Dalai Lamas födelsedag den 6 juli.

Utanför byggnaden hade han slängt ut en mängd broschyrer och ropat: “Vi tibetaner vill ha frihet”, “Länge leve Dalai Lama” och “Låt Dalai Lama återvända till Tibet”.

Efter dödsfallet förde munkarna hans kropp tillbaka till klostret.

Tsewang Norbus självbränning är det andra fallet i år i Sichuanprovinsen där flera protester har brutit ut de senaste åren på grund av de kinesiska myndigheternas repressiva politik mot etniska minoriteter.

Översatt från originalversion