Kinesisk polis förnekar upplopp
Apples kontraktstillverkare elektronikföretaget Foxconn International Holdings fabrik i Shenzhen, Kina, 28 november 2010. (Foto: Daniel Berehulak/Getty Images)


Det började som ett dödläge mellan tusentalet arbetare och säkerhetspersonal vid Foxconns fabrik i staden Chengdu i södra Kina förra veckan. Bråket trappades upp och blev till ett upplopp där många blev skadade och flera greps.

Hongkongmedia, som är känt för att frångå de censurkrav som ställs av Kinas kommunistregim, rapporterade att de anställda ansåg att deras arbetarbostäder var dåligt underhållna och att de är underbetalda av det taiwanesiska elektronikföretaget som tillverkar Apple´s iPad och iPhone, Kindle, PlayStation 3 och Xbox 360.

Foxconn betalar sina anställda cirka elva kronor i timmen och några arbetar upp till 76 timmar i veckan ibland elva dagar i sträck.

Trots att händelsen blivit vida känd avfärdade den lokala polisen upploppen och ger en helt annan version.

”På kvällen den 4 juni var sju anställda vid Foxconns fabrik i Chengdu ute och åt middag på en närliggande restaurang”.

Eftersom de var fulla och blev irriterade över ett gräl mellan paret som ägde restaurangen, slog de sönder saker i restaurangen och hamnade i en dispyt med ägarna.

När ett vittne ringde polisen sprang de sju arbetarna tillbaka till sina lägenheter och ropade ”Vi har blivit misshandlade”! vilket provocerade ett hundratal andra anställda att kasta saker omkring sig.” skriver polisen i Chengdu på sin Weibosida. Weibo är en Twitter-liknande tjänst som kom till i Kina efter förbudet mot microbloggen 2009.

De två drastiskt olika redogörelserna har varit mycket förvirrande för den kinesiska allmänheten, skriver det Shanghai-baserade nyhetsmagasinet Social Outlook, ”Ska vi tro på polisen eller på TV? Vi är bekymrade över händelsen men dessa två rapporter är helt motstridiga. Om vi tror på polisen, så betyder det att TV-stationerna ljuger och om vi tror på TV-stationerna betyder det att polisen ljuger”.

Samtidigt sade många andra Weiboanvändare att de är vana vid att staten nekar till alla rapporter om missnöje och upplopp och den statskontrollerade polisen är inget undantag.

”Varje ord från staten skulle leda till allmänhetens tvivel! Varje händelse som allmänheten undrar över förnekar staten! Varje händelse som staten avfärdar visar sig i slutändan vara sann”, skriver en Weiboanvändare.

Översatt från engelska.