Kinesisk polis använde petitionärer som "terrorister" i övning
När en polisavdelning i staden Guangdong skulle öva på en insats mot terrorister använde man vanliga medborgare, som söker upprättelse mot staten, som "terrorister". (Foto: Weibo)


Under en övning av en insats mot terrorister i slutet av juni, lät kinesisk polis petitionärer som söker gottgörelse för en rad olika brott mot medborgerliga rättigheter agera måltavla för insatsen. Allmänhetens reaktioner lät inte vänta på sig.

I en artikel i Southern Metropolis finns bilder tagna den 30 juni av Jiangmen-polisen i Guangdong under en övning. På bilden syns en skara människor som håller upp stora skyltar med budskapen: "Miljöreform", "Jag vill vara frisk", "Lös mitt problem”, ”Höj ersättningen".

En användare på Tencent Weibo, en Twitter-liknande tjänst, kommenterade: "Det Kinesiska kommunistpartiet föreställer sig vanliga medborgare som fiender! Detta är verkligen skrämmande. Inte konstigt att de inte löser några av de problem som petitionärerna tar upp gällande medborgerliga och mänskliga rättigheter. Istället försöker de lösa problemet med människor som söker sin rätt. De som kräver medborgerliga och mänskliga rättigheter är alltså detsamma som terrorister i ögonen på kommunistpartiets polis”.

En annan Weibo-användare sade: "Det Kinesiska kommunistpartiet behandlar arbetslösa, petitionärer och andra vanliga medborgare som fiender. Jag vet äntligen vilka terroristerna är i myndigheternas ögon. Detta är extremt skamlöst! Polisen är nu det verktyg som används av myndigheterna för att kontrollera allmänheten; övningen var avsedd att hota allmänheten”."

Qin Yongmin, en kinesisk advokat, kommenterade: "Skrämmande mentalitet, illvillig fantasi! Övningen avslöjade en stor hemlighet”.

Enligt Dong Liwen vid Taiwans Centrala Polisuniversitet, rapporterade Kina år 2006 officiellt 87 000 fall av storskaliga protester och upplopp, men beslutade sig därefter att sluta publicera dessa uppgifter. Medborgargrupper uppskattar dock det nuvarande antalet till över 200 000 per år, där majoriteten handlar om utebliven eller för liten ekonomisk kompensation i olika situationer.