Kinesisk pilot söker asyl i USA
Yuan Shen förklarade sitt beslut att söka asyl i USA vid en kort presskonferens i Los Angeles på onsdagen. (Foto: Epoch Times)


En kinesisk flygpilot sökte på onsdagen asyl i Los Angeles, USA. Anledningen var rädsla för att drabbas av förföljelsen mot Falun Gong om han återvänder till Kina. Vid en kort presskonferens på Los Angeles internationella flygplats förklarade piloten vad som hänt.

Yuan Sheng har i 18 år arbetat som pilot på China Eastern Airlines, baserat i Shanghai. På tisdagen hade han i uppgift att assistera piloten på flygningen MU583 från Pudongflygplatsen i Shanghai till Los Angeles.

Enligt Yuan var han inte förstepilot för flygningen till Los Angeles. Det var dock meningen att han skulle vara det på flygningen tillbaka till Shanghai. Efter att ha kontrollerat planet @innan avgång@ märkte han att en av personerna i markpersonalen pratade samma dialekt som honom.

Eftersom de kom från samma provins, beslutade sig Yuan för att prata med honom om De nio kommentarerna om kommunistpartiet. Detta är en serie artiklar som ocensurerat redogör för det kinesiska kommunistpartiets (kkp:s) historia. Yuan uppmuntrade honom dessutom att gå ut ur kkp.

Yuan hade inte kunnat vänta sig det som därpå följde. Vid två-tiden på eftermiddagen kom mannen som Yuan pratat med tillbaka med fyra poliser som hindrade Yuan från att gå ombord på planet. Medan Yuan försökte resonera med dem, dök ännu fler poliser upp. Den befälhavande polismannen konfiskerade Yuans identitetshandlingar, antecknade hans personuppgifter och försökte ta med honom till polisstationen.

Vid det laget hade redan 313 passagerare redan gått ombord på planet, som enligt tidtabellen var klart för avgång, och flygbolaget kunde inte hitta någon ersättande pilot. Besättningen och flygbolagets markpersonal omringade poliserna och krävde att de skulle släppa Yuan. Poliserna gav till slut upp och tillät honom att gå ombord. De sade till honom, ”Vi återkommer när du kommer tillbaka”

Planet ankom till Los Angeles internationella flygplats på tisdagseftermiddagen. Eftersom Yuan fruktade förföljelse vid återvändandet till Kina, beslutade han sig för att lämna besättningen och söka politisk asyl i USA, vilket han gjorde på onsdagen.

Yuan berättade att hans arbetskamrater försökt lugna honom under flygresan och sagt att han inte skulle oroa sig. Men han kunde inte lugna ner sig och tankarna bara snurrade. Yuan har utövat Falun Gong i åtta år. Han har berättat för dem han känner i Kina om kkp:s förföljelse av Falun Gong och om kkp:s brutala och tyranniska historia.

Enligt Yuan känns det som hans plikt att hjälpa medmänniskor att förstå hur många hemska saker kkp har gjort. Det var också därför han pratade med mannen ur markpersonalen och berättade för honom om De nio kommentarerna.

Yuan nämnde vid presskonferensen att en del människor i Kina har dömts till fyra år i fängelse endast för att de ägt kopior av De nio kommentarerna. Enligt Yuan skulle den kinesiska polisen definitivt arrestera honom så fort han gick av planet, om han återvände till Kina.

Yuan har tidigare suttit fången i ett av kkp:s center för tvångsmässig hjärntvätt av Falun Gong-utövare. Han sade att han var säker på att om han återvände till Kina skulle han utsättas för behandling bortom ens föreställningsförmåga.

Yuan har goda skäl att frukta förföljelse. Enligt Falun Dafas informationscenter (FDIC) har nästan 3 000 Falun Gong-utövare bekräftats döda genom tortyr i Kina och det verkliga antalet dödsfall tros vara mycket högre än det som har kunnat bekräftas. Enligt FDIC har dessutom hundratusentals Falun Gong-utövare fängslats av kkp.

Den 9 mars avslöjade dessutom Epoch Times förekomsten av storskaliga organstölder från levande Falun Gong-utövare i Kina.

Yuan sade att det var ett smärtsamt beslut att ge upp allting han äger i Kina för att stanna i USA. Från och med nu måste denne 39-årige make och far leva i ett främmande land utan sin hustru och 12-åriga dotter.

– I morse ringde jag hem. Min hustru blev chockad över denna plötsliga katastrof. Hon kunde inte sluta gråta. Vi visste att telefonen var avlyssnad, så vi kunde inte säga mycket, sade Yuan.

Han nämnde också sina föräldrar i Shangdongprovinsen:

– Jag vet inte ens hur jag ska berätta det här för mina föräldrar.

Uppdaterad 060812

http://www.theepochtimes.com/news/6-8-10/44792.html