Kinesisk partitjänsteman gjorde av med skattemiljoner på onlinespel
Internetspelet Zhengtu. Chu kunde inte motstå frestelsen för spelets vapen och virtuella möjligheter. Han blev snabbt fast i spelmissbruk som finansierades med hjälp av skattepengar. (Foto: Skärmdump via The Epoch Times)


En lokal partitjänsteman i Kina blev beroende av ett onlinedataspel och förskingrade 2,6 miljoner yuan (ungefär lika mycket i svenska kronor) av offentliga medel för att kunna upprätthålla sitt missbruk.

Tjänstemannen, som har efternamnet Chu, arbetade i staden Nanjing på ett administrationscentrum och hade hand om skattepengar.

2005 upptäckte han onlinespelet Zhengtu, ett av de mer populära spelen i genren MMORPG, alltså stora onlinerollspel med många deltagare. I spelets värld hanterar man en karaktär och interagerar med andra spelare. Zhengtu är ett av flera kinesiska spel som har lånat mycket från det populära World of Warcraft. Chu tyckte mycket om vapnen och de andra virtuella föremålen i Zhengtu, och fastnade snabbt för spelet.

Enligt kinesisk nyhetsrapportering spenderade Chu upp till 10 000 yuan på virtuell utrustning i spelet, och 100 000 yuan på att öppna två ”högnivåkonton” i spelet, i stället för ett vanligt konto.

Han hade snabbt gjort av med alla sina sparpengar. 2005 beslöt han att utnyttja att han hade tillgång till offentliga medel, och började göra uttag från administrationscentret.

Med de här pengarna flög han till andra städer nästan varje helg för att träffa andra spelare och delta i tävlingar. Ibland betalade han även för andra spelares resor när de kom för att träffa honom, enligt en artikel på nyhetsportalen Sina.

Efter fem år av detta skilde sig hans fru från honom.

2012 räknade Chu med att han hade spenderat omkring 2,6 miljoner yuan av skattebetalarnas pengar på spel. Till sist vände han sig självmant till polisen, och dömdes senare till 11 års fängelse.

”En lokal tjänsteman kan göra sådana här saker i sex år utan att åka fast!” klagade en användare på mikrobloggen Sina Weibo.

”Kina är landet med den mest korrupta regeringen och de mest laglösa tjänstemännen i världen”, skrev en annan.


Research av Ariel Tian och översättning av Rebecca Chen.

Översatt från engelska