Kinesisk och australisk kultur rätt lika
Janina Harding arbetar i Melbourne som chef för programmet för inhemsk kultur. (Epoch Times)


Janina Harding, chef för programmet för inhemsk kultur i Melbourne, såg nyligen New Tang Dynasty Televisions kinesiska nyårsgala då den besökte staden på sin turné. Janina Harding kunde dra paralleller mellan aboriginernas kultur och den traditionella kinesiska kulturen.

– Jag känner väl till aboriginernas kultur här i Australien. Jag märkte att det fanns element i föreställningen som påminde om mitt folk och om hur de också har lidit, säger hon.

Janina har arbetat som konstnärspartner vid Melbournefestivalen och undervisat i aboriginsk konst och design på Melbournes kungliga tekniska institut. Efter att ha sett föreställningen sade hon:

– Nu känner jag att jag
vill åka till Kina och se tempel och buddhor. Jag har studerat kinesisk historia på universitetet och har alltid varit fascinerad av detta land.

I föreställningen tyckte hon särskilt bra om historien om Mulan. Den kinesiska legenden om hjältinnan Mulan blev känd för västvärlden genom Walt Disney’s animerade film från 1998, men Mulans historia i Kina sträcker sig århundraden tillbaka. Att hon blev så berömd beror bland annat på ”Balladen om Mulan”, som härstammar från Kinas norra Wei-dynasti (386-534).

Mulan sägs ha klätt ut sig till en man för att ta värvning i armén i stället för sin gamle far. Först när hon återvänder från det framgångsrika uppdraget upptäcker man hennes sanna identitet och då hyllas hon för sitt mod.

Huvuddansare och koreograf i föreställningen, kinesiskfödda australienskan Vina Lee, tycker sig ha funnit likheter mellan de båda kulturerna under sitt arbete med barn på den aboriginska dansteatern i Sydney.

– De visade mig aboriginernas dans och berättade sina andliga sagor. Vissa saker ligger mycket nära den kinesiska kulturen, berättar hon.

Den kinesiska nyårsgalan har år 2007 utökat sina föreställningar till fler platser i Nya Zealand, Korea och Taiwan. Gruppen Divine Performing Arts som är den artistiska kraften bakom Holiday Wonders och den Kinesiska nyårsgalan har som mål är att återupptäcka kärnan i sann, traditionell kultur och att återinföra konst som hyllar mänsklig värdighet och positiva värderingar. Gruppen producerar och framför arbeten som koncentrerar sig på klassiska teman och andligt inspirerande kulturella traditioner. Föreställningarna strävar efter att erbjuda en upplevelse av skönhet och godhet.

Översatt från engelska