Kinesisk militärchefs korrupta lyxliv avslöjat
Skärmdump av logistikchefen inom den kinesiska armén, Gu Junshan, i en artikel i den kinesiska affärstidskriften Caixin. (Skärmdump från Epoch Times)


Häpnadsväckande detaljer om en korruptionsutredning av en logistikchef i Folkets befrielsearmé har för första gången läckt ut i kinesiska medier. Paramilitär polis arbetade två nätter för att beslagta fyra hela lastbilar fulla med gods från ett av Gu Junshans hem. Bland det som beslagtogs hittade man en äkta guldstaty av Mao Zedong, ett tvättfat i guld och en båt gjord av guld.

Backar med dyr Maotai-sprit, en starksprit som är populär bland tjänstemän i kommunistpartiet, beslagtogs också. Man upptäckte en 30 meter lång underjordisk tunnel som länkade samman Gus herrgård med brödernas längre bort. Husen ligger i familjens hemstad Puyang i Henanprovinsen.

Men dessa var endast en liten del av det som som Gu Junshan, en tidigare militär logistikchef, har samlat på sig under en karriär som korrupt militärofficerare. 

Annat som han tillskansat sig är lägenheter och markområden på viktiga platser i Peking och Shanghai. Dessa samlade han på sig under sin roll som logistikchef. Sedan sålde han marken till entreprenörer och fick en del av deras vinst. Han brukade ge bort lägenheterna till andra officerare i Folkets befrielsearmé för att vinna deras lojalitet.

Generallöjtnant Gu Junshan ska ha gripits i januari eller februari 2012. Men det är först nu som läckor i fastlandsmedier avslöjar detaljer om vad utredare har hittat och hur Gu styrde sitt imperium. Tillslagen mot hans herrgård sägs ha ägt rum i januari 2012.

Affärstidskriften Caixin var först med att beskriva detaljerna. Analytiker av Kinas komplexa politiska allianser menar att Caixin har blivit något av ett inofficiellt språkrör för Wang Qishan, den tredje högste partitjänstemannen som leder regimens nuvarande antikorruptionskampanj. Wang är sekreterare för den centrala kommissionen för disciplininspektion, partiets antikorruptionsorgan.

En av de specifika anklagelserna som riktas mot Gu var att han fick sex procent från försäljningen av varje tomträtt, som ägdes av militären, till fastighetsutvecklare. Hans herrgård i hemstaden Puyang är byggd med Kinas kejsarpalats som modell: den har statyer, en fontän, stora trädgårdar och boplatser för tjänare, enligt Caixin.

Korruptionen inom den kinesiska militären är ett mycket större problem än korruptionen inom den privata sfären. Det beror på att militärtjänstemän är isolerade från den allmänna opinionen och vanligtvis även från besvärliga journalister.

Den andra viktiga aspekten av den politiska elimineringen av generallöjtnant Gu är det faktum att han befordrades av general Jia Tingan.

General Jia, viceordföranden för det allmänpolitiska departementet i Folkets befrielsearmé, är en topptjänsteman i kommunistpartiet. I åratal var han nära allierad med Jiang Zemin, och var enligt utlandskinesiska medier, som citerar insiderkällor, en toppsekreterare för Jiang.

I det här sammanhanget är utrensningen av Gu Junshan en del av det nya partiets ledning som rensar ut det gamla gardet. Utrensningen av Gu sägs vara iscensatt av general Liu Yuan, ytterligare en toppgeneral med en stark kommunistisk stamtavla.

Översatt från engelska.